Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  46 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



ISJ BN și Primăria Bistrița, nu știu cum o rezolvați, dar rezolvați-o! Problema „gardienilor” în școli

23/10/2015 15:52:05 Claudia ANDRON  
Nu e început de an școlar în care în școlile din Bistrița să nu se încingă spiritele între părinți pe tema gardianului”. Cât plătim, de ce plătim, ce și cât să mai plătim?! Cineva ar trebui să facă ordine pe tema asta, iar dacă e de plătit paza, de ce să n-o facă școlile sau primăria?! Azi-mâine ne puneți să plătim căldura în școli dacă vrem bine.

Nu știu cine, cum și când a introdus „gardienii” în școlile din Bistrița. Dar, după nume, aș putea intui. Probabil, atunci când s-au „inventat” gardienii publici și serviciile oferite pentru paza școlilor au reprezentat o afacere bună. Gardienii au dispărut, iar serviciile lor au fost ofertate mai departe către școli de firmele de pază din Bistrița. Niciuna n-a obligat vreo școală să încheie contract și întotdeauna s-au găsit suficient de mulți părinți ca să acopere costul serviciilor lor.

Părinții care erau de acord își justificau susținerea prin faptul că doreau să-și știe pruncii în siguranță pe timpul orelor. Păziți de cineva care să nu lase golanii sau cine știe ce oameni rău intenționați în apropierea copiilor.

De obicei, cei care nu erau de acord aveau în minte copilăria lor în care în aceleași școli - probabil - nu era nevoie de o pază specială, fiind suficientă închiderea ușilor de acces până la sfârșitul orelor, iar nu puțini sunt părinții care suspectau și suspectează și astăzi „afaceri” ale conducerii școlilor cu firmele de pază. Acuze nedovedite vreodată la Bistrița, dar bune de aruncat și de întreținut o atmosferă ostilă într-o atitudine generală de nemulțumire privind învățământul.

Pe de altă parte este ușor de înțeles că directorilor le-a convenit soluția unei paze private din banii părinților. Cheltuieli ioc din bugetele sărace ale școlilor și un spor de siguranță privind elevii. Cine nu-și dorește confort chiar și psihic, dar plătit de alții?!

Acestea fiind spuse, în Bistrița întâlnim ambele situații. Școli și licee în care nu este pază deloc și școli generale și licee cu firme de pază angajate.

Colegiul Național Andrei Mureșanu din Bistrița, situat în mijlocul orașului, cu liceu și școală generală în două clădiri poziționate la distanță pe Bulevardul Republicii NU are firmă de pază angajată. Și asta de câțiva ani. Oare cum e posibil așa ceva?!

Într-o discuție cu Camelia Tabără, fost director al Colegiului, astăzi inspector general al ISJ BN, mi-a explicat rațiunile din care au renunțat la un astfel de serviciu. Pur și simplu prin impunerea unor reguli și a organizării personalului școlii. Căile de acces sunt închise pe durata orelor, iar profesorul de serviciu și cu o parte din personalul nedidactic (paznic, femei de serviciu) se ocupă  de supravegherea școlii. Au avut la un moment dat servicii private de pază, dar au renunțat. La liceu,  „gardienii” mai tinerei nu aplicau aceleași reguli de disciplină fetelor și băieților, fiind mai îngăduitori cu încălcarea regulilor școlii din partea fetelor – de exemplu – și prea duri cu băieții. În școala generală, în situații de conflict paznicii nu au pus problema cum trebuie cu cei mici. „Nu erau absolvenți de modul pedagogic, așa că nu au procedat cum ar fi trebuit în anumite situații cu cei mici. Am avut reclamații îndreptățite ale părinților și, în consecință, am renunțat la ei” – mi-a spus Camelia Tabără, un director care a avut curajul să impună disciplina și să-și protejeze elevii printr-o singură regulă: respect față de toți angajații școlii, profesori sau personal nedidactic! Ordine și disciplină – mai pe scurt! Aceeași deviză cu care a reușit să ridice Colegiul Național Andrei Mureșanu și să-l facă cel mai dorit colegiu „pentru școala care se face acolo”. Performează și la conducerea ISJ și rezultatele se văd deja.

Aștept acum din partea Cameliei Tabără reguli și disciplină privind paza pentru toate școlile. Multe școli nu mai au paznic în organigramă mai ales că, după ce s-au angajat firme private, mulți directori au tot redus normele de pază și personal nedidactic până aproape au rămas fără astfel de posturi. Toți părinții ne vrem copiii în siguranță și poate soluția firmelor de pază nu e cea mai bună. Să se vină cu o soluție potrivită atunci.

Camelia Tabără spunea că a înlăturat paza pentru că erau paznici care nu acționau cum ar fi trebuit cu copiii. Ieri, o mămică îmi povestea că în școala lor au cerut înlocuirea paznicilor de câteva ori până au găsit persoana care să le convină. Astăzi un tată îmi spune că în mijlocul zilei, la ora 12.00, a asistat la o bătaie între doi elevi mai mărișori de gimnaziu și paznicul nu a intervenit deloc, era simplu spectator.

Dar, cea mai gravă  mărturie vine din partea unui fost elev la Electro care îmi povestește că paznicii făceau ochi dulci elevelor, iar culmea a fost când un tânăr a ajuns „gardian” în liceul unde nu demult se bătea ca elev, iar mai apoi a omorât un om dintr-o lovitură în zona gării (un incident despre care ați citit în Bistrițeanul).

Sunt președinta Asociației de Părinți a Școlii „Lucian Blaga” din Bistrița. O asociație înființată ca multe altele cu întâiul scop de a plăti legal gardianul. De multe ori părinții chiar confundă contribuția semestrială cu plata gardianului și atât – nici nu pot gândi mai departe, că s-ar putea face ceva util cu bănuții ăia, că nu e doar plata gardianului. Din banii adunați nu numai că plătim gardianul, dar cumpărăm în fiecare an cărți pentru toți premianții, premiem olimpicii, am făcut ecusoane gratuite elevilor, susținem participarea copiilor la diverse competiții, susținem acțiuni ale copiilor și școlii, etc. Anul acesta va fi diferit. S-a scumpit, dom`le, gardianul! Cu vreo 5.000 lei pe 10 luni (perioada contractuală). Cam bănuții cu care făceam și noi ceva cu asociația de părinți. Eu nu voi rămâne președinte al unei asociații de părinți care are ca unic scop plata legală a gardianului. Și am să caut soluții să facem ceva util cu bănuții părinților, mai multe pentru copii și mai puține pentru plata unui serviciu care ar trebui asigurat de instituțiile statului – paza școlii și securitatea elevilor. Dacă o ținem tot așa și nu lămurim acest subiect o dată pentru totdeauna la Bistrița prelungim agonia. Și de la gardian ne vom trezi că o să fim de acord să punem bani să încălzim școala sau să plătim lumina, în numele confortului copiilor noștri, nu?!

Dacă școlile nu au posturi de paznici sau nu au cum să asigure securitatea copiilor, onor Primăria Bistrița care se laudă an de an cu excendent bugetar (mai mulți bani la buget decât poate cheltui) să facă o licitație și să asigure paza în mod egal, pentru toate școlile. Conducerea ISJ, a Primăriei Bistrița și majoritatea în consiliu local este social-democrată. Gândiți-vă o dată măcar la părinții săraci care nu își permit pur și simplu să mai plătească lunar sau semestrial și paza copiilor. Plătesc, fără să comenteze, destule în numele învățămânului gratuit: amenajarea claselor, caiete speciale, uniforme, manuale, etc. Iar pe noi, părinții dispuși să susținem școala prin mici cotizații, lăsați-ne să facem mai multe pentru copiii noștri, să ne implicăm în ceea ce trebuie alături de profesori: educația și susținerea activităților lor.

În calitate de președinte al Asociației de Părinți „Lucian Blaga” din Bistrița intenționez să scriu un memoriu adresat ISJ BN și Primăriei Bistrița pe această temă și îi rog pe toți ceilalți președinți de asociații ale părinților, care sunt de acord să semneze o astfel de adresă să-mi trimită datele de contact pe adresa email claudiaandron@bistriteanul.ro

5274 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro