„Cum să fii liberal şi să susţii că, în epoca tehnologiei, informaţiile trebuie să fie publicate, în continuare, doar la avizierul primăriei?”, se întreabă deputatul PMP Ionuţ Simionca, unul dintre iniţiatorii unui proiect legislativ care prevede obligaţia postării unor informaţii de interes public pe pagina de Internet a instituțiilor.
PNL s-a alăturat coaliţiei de guvernare PSD-ALDE-UDMR, respingând la vot, în Camera Deputaţilor, un proiect de transparentizare a activităţii primăriilor şi consiliilor judeţene. „Iată că tocmai o lege care vizează facilitarea accesului cetăţenilor pe Internet la activitatea primăriilor a condus la refacerea USL. Nu mă aşteptam ca Internetul să divizeze opoziţia. Cum să fii liberal şi să susţii că, în epoca tehnologiei, informaţiile trebuie să fie publicate, în continuare, doar la avizierul primăriei?”, se întreabă deputatul PMP Ionuţ Simionca, unul dintre iniţiatorii acestui proiect legislativ.
Deputații Partidului Mișcarea Populară au propus modificarea şi completarea Legii administrației publice locale nr. 215/2001, în sensul instituirii obligaţiei postării unor informaţii de interes public pe pagina de Internet a unităţii administrativ-teritoriale, cum ar fi ordinea de zi a şedinţelor, hotărâri de consiliu local sau judeţean, rapoarte lunare etc.
De asemenea, se propune înregistrarea şedinţelor consiliilor locale cu aparatura tehnică din dotarea primăriei şi transmiterea acestora pe site. Deputații PNL și PSD-ALDE-UDMR au votat pentru respingerea proiectului, pe motiv că suprareglementează și îngreunează activitatea în administrația publică locală.
„În 2001, când a fost adoptată Legea administrației publice locale, reprezentanții administrației publice locale aveau acces limitat la Internet. Dar, după 17 ani, cetățenii îşi manifestă spiritul civic mai ales prin intermediul mijloacelor de comunicare online. Acestea sunt vremurile în care trăim, iar politica trebuie să țină pasul cu tehnologia. Vorbim despre audiențe ținute pe Facebook, ședințe de consiliu local transmise live sau despre consultări online doar ca despre excepții pe care le găsim în câteva orașe mai mari. În majoritatea unităților administrativ teritoriale, informațiile circulă încă doar din biroul primarului la avizierul Primăriei, nefiind accesibile cetățenilor în timp util”, a declarat Ionuţ Simionca.
În opinia acestuia, transparentizarea administraţiei ar trebui să fie un deziderat al tuturor partidelor. „Ca deputat la primul mandat, pun foarte mult preț pe nivelul crescut al transparenței administrației publice, motiv pentru care cred cu tărie că cetățenii trebuie să aibă acces din ce în ce mai ușor la documentele și activitățile ce țin de instituțiile publice. Prin această propunere legislativă, am adus în atenţia colegilor din Parlament o serie de măsuri normale într-o democrație consolidată, menite să îi apropie pe cetățeni de decidenții politici, să îi implice pe cetăţeni în procesul decizional şi să le confere acestora toate informațiile publice necesare pentru participare activă”, a concluzionat parlamentarul PMP.