Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  63 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015Ionuț Simionca (PMP): Legea salarizării unitare, un bolovan pe umerii angajaţilor din sistemul de sănătate!

02/03/2018 12:36:19  
În actuala lege a salarizării, sporul rămâne de doar 15 la sută şi se va calcula pe salariul stipulat în legea veche. Această anomalie trebuie corectată, ca procent, prin alinierea la prevederile Codului Muncii, iar ca valoare prin aplicarea procentului pe salariul actual.

În urmă cu câteva zile, am participat la o întâlnire cu preşedintele Sindicatului Solidaritatea Sanitară Cluj, domnul Radu Vasile, care reprezintă peste 3.000 de angajații din 6 județe: Bistrita-Năsăud, Cluj, Mureș, Sibiu, Arad și Timișoara. În Federația Solidaritatea Sanitară România sunt înscriși peste 27.000 de angajați din sistemul naţional de sănătate. Am discutat cu domnul Radu Vasile despre problemele cu care se confruntă angajații din sistemul de sănătate, odată cu intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, şi o să vă expun trei deficienţe ale acestei legi pe care va trebui să le corectăm în Parlament.

1. Problema sporurilor de gărzi

Sporurile de gărzi pentru medici se plătesc suplimentar după formula de calcul realizată pe norma veche de salarizare, dinainte de schimbările legislației. Soluția remedierii acestei probleme e simplă, calculul pe norma de salarizare la zi.

Pentru restul personalului din sistemul sanitar, plata gărziilor se face cu încălcarea Codului Muncii care, la articolele 125 și 126, prevede, fără echivoc, că sporul este de 25 la sută din salariul de bază, calculat pe oră. În actuala lege a salarizării, sporul rămâne de doar 15 la sută şi se va calcula pe salariul stipulat în legea veche. Această anomalie trebuie corectată, ca procent, prin alinierea la prevederile Codului Muncii, iar ca valoare prin aplicarea procentului pe salariul actual.

2. Problema sporurilor de risc

Limitarea la 30 la sută a sporurilor de risc constituie o altă greșeală a legii salarizării unitare. Există cazuri în care angajații din sistemul de sănătate primesc mai puțin bani după intrarea în vigoare a noi legi decât înainte, și vorbim despre UPU, terapie intensivă etc.

Pe de altă parte, este necesară păstrarea formei inițiale din Legea 284/2010 cu privire la acordarea sporurilor pentru condiții de muncă pentru toate categoriile de personal care își desfășoară munca în acele condiții, pentru a evita discriminarea unor categorii de personal. Sporul trebuie acordat pentru condițiile de muncă, și nu în funcție de categoria profesională.

3. Indemnizaţia de hrană

Conform Proiectului de lege privind adoptarea OUG nr. 91/2017 pentru modificarea și completarea Legii-cadru nr. 153/2017, ordonatorii de credite acordă obligatoriu, lunar, indemnizaţii de hrană reprezentând a 12-a parte din două salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată.

Dacă bonurile de masă sunt echivalate indemnizaţiei de hrană, acestea sunt susceptibile de a fi încadrate la venituri salariale sub forma „orice alte sume sau avantaje în bani ori în natură”, care se impozitează cu 45%. Soluţia constă în înlocuirea expresiei „indemnizație de hrană” cu „drepturi de hrană” - pentru a elimina ambiguitatea tratamentului fiscal, iar acesta va fi unul dintre amendamentele pe care le voi aduce pentru corectarea legii salarizării unitare.

Concluzia este că, în ansamblul ei, legea salarizării unitare nu este funcțională în sistemul de sănătate, fiind ambiguă, discriminatorie şi descurajantă pentru angajaţii din acest domeniu strategic. Pentru a încerca să păstrăm în ţară resurse umane de înaltă calificare, cum ar fi medici sau asistente medicale, vă invit, dragi colegi, să corectăm în Parlament anomaliile create în acest domeniu de legea salarizării unitare.

Deputat PMP, Ionuț Simionca

1559 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do
Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2022 Bistrițeanul.ro