Mii de cursuri de calificare şi zeci de mii de diplome au fost acordate şomerilor care au fost dispuşi să se recalifice pentru a se încadra în muncă. Află ce spune directorul Camerei de Comerţ şi Industrie Constanţa despre cererea calificărilor pe piaţa muncii!
Despre recalificarea adulţilor şi reîncadrarea în piaţa muncii s-a discutat astăzi în cadrul unei conferinţe organizate de Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud. Ion Jugănaru, directorul general al Camerei de Comerţ şi Industrie Constanţa a deschis în cadrul conferinţei un subiect foarte sensibil privind cererea calificărilor pe piaţa muncii şi oferta pe care furnizorii de formare profesională o deţin şi o promovează.
Astfel, se constată pe zi ce trece o suprasaturare a pieţei în anumite domenii de activitate, pe când în altele deficitul de personal calificat începe să creeze probleme.
„Dacă acum 25 de ani, sau 15 ani le spuneam investitorilor potenţiali că unul dintre marile avantaje pe care le oferim investitorilor este forţa de muncă bine calificată, acum nu mai putem să spunem acest lucru. Am pierdut forţa de muncă bine calificată, fie pe cale naturală prin îmbătrânire şi ieşire la pensie, fie prin plecarea în alte ţări. Este extrem de important pentru România ca în perioada următoare să rezolve această problemă a existenţei unei forţe de muncă bine calificată în concordanţă cu cerinţele pieţei”, a explicat Ion Jugănaru.
Acesta mai susţine faptul că un pas important înspre a avea oameni calificaţi în toate domeniile de activitate este practica din şcolile profesionale.
Conferinţa face parte dintr-o serie de opt evenimente regionale dedicate creşterii gradului de conştientizare a părţilor interesate şi a beneficiarilor direcţi privind oportunităţile de învăţare în rândul adulţilor.
Evenimentul a fost organizat de Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud şi Autoritatea Naţională pentru Calificări în cadrul proiectului "Implementarea Agendei Europene pentru Educaţia Adulţilor", proiect finanţat de către Comisia Europeană, Directoratul General pentru Educaţie şi Cultură, în cadrul programului "Învăţare pe tot parcursul vieţii".