Parcul Industrial a fost finalizat! Primarul Ovidiu Crețu a recunoscut astăzi că această investiție a fost ideea fostului viceprimar al Bistriței, Ioan Turc, un candidat redutabil la alegerile din 2008. AFLĂ ce spune Ioan Turc despre proiectul la care a visat încă din 2006:
25 de milioane de lei a costat noul Parc Industrial al Bistriței, proiectul fiind realizat cu fonduri europene și finalizat astăzi. La ședința desfășurată astăzi la sediul Primăriei Municipiului Bistrița a participat și fostul viceprimar al Bistriței, Ioan Turc care a avut ideea realizări acestei investiții încă din 2006.
Primarul Ovidiu Crețu a recunoscut acest lucru și a povestit într-o conferință de presă că realizarea acestuia a fost prinsă în oferta electorală a lui Ioan Turc, în anul 2008, când a candidat pentru Primăria Bistrița alături de el și de Vasile Moldovan. Liberalul s-a clasat pe locul trei, iar în turul doi au intrat Ovidiu Crețu și Vasile Moldovan. „Am făcut atunci o înţelegere ca pentru susţinerea în turul doi să preiau unele dintre obiectivele sale, printre care şi acest parc", a spus edilul.
La eveniment a participat și Ioan Turc, care a povestit pentru Bistrițeanul.ro de unde a venit ideea, ce ar mai trebui făcut și cum i se pare parcul pe care l-a visat încă din 2006.
„Am avut pe agenda publică ideea amenajării unui parc industrial încă din anul 2006, atunci când eram viceprimar. Argumentele care susțineau atunci acest proiect erau legate de nevoia de relocare a unor activități economice de pe platforma industrială a orașului, sub presiunea factorilor de mediu, România urmând să devină membră a Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007, a boom-ului imobiliar, dar și din nevoia de a atrage noi investiții prin oferirea de infrastructură și facilități fiscale. Am susținut atunci că în complementar cu parcul industrial trebuie să dezvoltăm și un campus pentru învățământul universitar tehnic pentru pregătirea specialiștilor în domeniile cerute de mediul de afaceri local... Prima vizită în teren am făcut-o cu Emanoil Viciu, director al unei societăți industriale din Bistrița care dorea să-și reloce activitatea. Cu toate că mediul economic s-a schimbat, cred că această investiție este foarte utilă pentru întreaga zonă. Pentru ca proiectul să fie unul de succes este însă nevoie de o alegere riguroasă a societăților care vor fi găzduite în parc după criteriul plus valorii încorporate în produsele realizate sau în serviciile prestate. Cred, de asemenea, că este necesară reluarea proiectului de dezvoltare a campusului universitar pentru învățământul universitar tehnic, printr-o colaborare între Universitatea Tehnică, mediul de afaceri și municipalitate. Dacă toate acestea se vor întâmpla, cele 20 de hectare actuale, cât are parcul industrial vor fi insuficiente, noua zonă de dezvoltare a orașului urmând să fie extinsă în următorii ani", a declarat Ioan Turc.
Parcul Industrial Bistrița Sud se află chiar în zona indentificată în 2006 de fostul candidat liberal la Primăria Bistrița. „Locația actuală a parcul industrial corespunde perimetrului pe care l-am identificat în anul 2006. Inițial, am optat pentru un teren aflat la Viișoara, dar după studiile geo-tehnice acel teren a arătat că ar fi impropriu dezvoltării unui asemenea proiect datorită unor alunecări de teren. Totuși, din punctul meu de vedere această suprafață este mică, dar la acel moment se avea în vedere un schimb de terenuri între Romsilva și municipalitate pentru o suprafață de circa 30-40 ha, dar și modalitatea de prelua unele terenuri de la comuna Șieu Măgheruș, inclusiv achiziția de teren de la persoane particulare", povestește fostul viceprimar.
Ioan Turc a vizitat deja Parcul Industrial: „am fost și-am vizitat actualul parc industrial, iar prima impresie artistică este relativ bună. Important este ca infrastructura să fie de calitate, deși mie mi se pare că cel puțin rețeaua rutieră este subdimensionată în raport cu nevoile parcului industrial. Dacă infrastructura este una de bună calitate se va demonstra doar prin utilizarea efectivă a parcului și revin la ideea că managementul trebuie să fie unul corect, în sensul unei atente selecții a firmelor care vin în parc. Nu cred că municipalitatea, ca și proprietara acestei investiții, trebuie să se arunce în a accepta pe oricine, după criteriul „primul venit, primul servit”. Este nevoie de o strategie foarte clară, foarte coerentă de dezvoltare a orașului în următorii ani și acest lucru nu poate să rezulte decât din discuții aprofundate susținute de municipalitate sau de reprezentanții acesteia cu mediul de afaceri local, dar și cu potențialii investitori”, a conchis Ioan Turc.