Ce au făcut de-a lungul celor 4 ani de muncă în Parlamentul României deputaţii şi senatorii aleşi să ne reprezinte? Au tăiat frunze la câini, au frecat menta ori şi-au dat cu adevărat silinţa să ne reprezinte? Ei bine, deputatul Ioan Ţintean se poate lăuda cu 15 propuneri legislative. 11 au fost definitiv respinse.
Se apropie de final activitatea senatorilor şi a deputaţilor trimişi în Parlamentul României în 2008, în urma alegerilor parlamentare. Deputatul Ioan Ţintean a activat, în ultimii patru ani, în Comisia pentru Buget, Finanţe şi Bănci şi în Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii în cadrul Camerei Deputaţilor dar s-a declarat nemulţumit de felul în care a decurs activitatea sa parlamentară.
„Am crezut că va fi nevoie de expertiza şi experienţa mea în domeniul financiar la Bucureşti. Mi-ar fi plăcut să reuşim să reducem plata TVA-ului, mi-ar fi plăcut să rezolvăm cumva faptul că forţa de muncă este atât de mult impozitată în România...” a povestit Ioan Ţintean pentru Bistriţeanul.ro.
Cu toate acestea, una dintre interpelările deputatului Ţintean datând din septembrie 2009 la care a şi solicitat un răspuns scris – s-a adresat ministrului Ilie Sârbu şi s-a referit la statutul de oier montan şi necesitatea includerii acestei ocupaţii în nomenclatorul de meserii.
„Ar fi trebuit descurajată parafiscalitatea. Taxele şi impozitele sunt descurajante pentru mediul de afaceri la noi în ţară şi, din nefericire, nu am reuşit să facem prea mult în sensul acesta. La Bucureşti a contat mai mult votul decât opinia mea. Nici nu am fost ascultat...!” a mai spus deputatul Ioan Ţintean, adăugând că ar fi preferat ca şi în România, ca în Marea Britanie, să fie adoptate doar 2, 3 legi pe an dar acestea să fie bune, nu 400 de legi care ulterior să tot fie modificate, anulate sau revizuite.
În cei patru ani de activitate parlamentară, deputatul Ioan Ţintean se poate lăuda cu 29 de luări de cuvânt în 29 de şedinţe, 25 de declaraţii politice, 15 propuneri legislative iniţiate alături de alţi colegi parlamentari, 18 întrebări şi interpelări şi 20 de moţiuni.
Din cele 15 propuneri legislative, 11 au fost respinse definitiv, 3 se află la în acest moment la comisiile de specialitate iar una este înaintată, de la începutul acestei luni, Senatului. Este vorba o propunere referitoare la organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice şi a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii şi industriei alimentare, Iniţiativele legislative care se află în studiul comisiilor se referă la Programul naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţi şi la modificarea şi completarea Legii nr.17/2000 privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice.
O altă propunere legislativă care poartă semnătura deputatului Ioan Ţintean şi se află deocamdată în studiul comisiilor – se referă la interzicerea cultivării organismelor modificate genetic şi etichetarea unor categorii de produse.
„Nu m-a interesat doar salariul de parlamentar şi avionul la scară, motiv pentru care nici nu intenţionez să mai candidez pentru vreun fotoliu la Bucureşti” mai spune Ioan Ţintean, decis să se implice mai mult în administraţia locală, de acum înainte.