Iată că nici nu a început bine sesiunea de toamnă a Parlamentului României şi USL, cu tupeul binecunoscut deja, ne aruncă în faţă alte vorbe goale despre cât de mult vor lucra dumnealor şi cât de multă treabă vor avea în legislativ, bineînţeles numai şi numai pentru binele poporului român.
Şi culmea prefăcătoriei, cei doi «mari favoriţi» ai micilor ecrane care fac politică numai la televizor, susţin sus şi tare că au nevoie de dialog şi de conlucrare cu opoziţia pentru mersul înainte al ţării.
Dar dacă în sesiunea trecută bilanţul legislativ al puterii a fost jalnic, ce cred dumnealor că ne poate face pe noi să îi luăm în serios de data aceasta?
Să o luăm mai în amănunt.
Actualul parlament "obez", chiulangiu şi ineficient a iniţiat doar 11% dintre proiectele care au devenit legi în prima sesiune parlamentară din mandatul 2012-2016, restul de 89% adică mai exact 195 de proiecte de lege fiind iniţiate de Guvern. Deci putem spune că, deşi beneficiază în continuare de o majoritate zdrobitoare, USL-ul nu are nici un interes să o foloseasca în beneficiul alegătorilor români.
La finalul sesiunii parlamentare februarie - iunie 2013, doar 220 proiecte de lege aflate în dezbatere în Parlamentul României au devenit legi. Dintre acestea peste 130 sunt numai modificări şi/sau completări ale Ordonanţelor de urgenţă sau ale Ordonanţelor simple.
Socoteala este dureroasă şi tristă. Bilanţul arată că deşi Parlamentul are acum 588 de senatori şi deputaţi, deci cu mai bine de 100 în plus faţă de legislatura anterioară, numărul proiectelor de lege depuse în legislativ este, atenţie, mai mic cu 44% faţă de perioada similară a mandatului 2009 - 2012.
USL ne aruncă în faţă drept prioritate legislativă adoptarea bugetului pe anul 2014. Dar aceasta e o obligaţie de la sine înţeleasă, nu poţi face din adoptarea bugetului un cap de listă şi să mai şi stai agăţat în acest punct ca să treacă timpul.
Mai vedem pe lista fluturată cu tupeu drept priorităţi legislative, Codul fiscal, Codul de procedură fiscală, Legea responsabilităţii fiscal bugetare, dar şi rectificarea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2013.
Nu înţelegem însă de ce anume s-o fi împiedicat actuala majoritate parlamentară, solidă dealtfel, să nu rezolve până acum aceste probleme?
Nu înţelegem de ce actuala confortabilă majoritate a preferat să iniţieze câte un proiect legislativ şi acela nesemnificativ, de ochii lumii, pe săptămână, în timp ce problemele reale ale ţării se acutizau?
USL a venit la putere pe un val uriaş de promisiuni care acum s-au transformat în minciuni şi rânjesc hidos uitându-se la cei care i-au votat. USL nu mai are nicio scuză, nicio justificare pentru această non acţiune, în afara faptului că este în sine prizoniera propriilor interese şi manipulări.
Iar în timp ce USL scade în încrederea oamenilor şi se zbate să rămână la suprafaţă doar pentru a-şi satisface clientela, PDL continuă să lupte şi să spună adevărul.
Priorităţile legislative ale PDL au în vedere în principal crearea de noi locuri de muncă şi reforma educaţiei.
După cum a adus la cunoştinţa opiniei publice preşedintele Vasile Blaga, ţintele vizate în legislativ de PDL în actuala sesiune parlamentară sunt reducerea cotei unice la 12%, reducerea CAS cu 5%, scutirea de impozit a profitului reinvestit pentru capitalizare şi creşterea salariului minim la 1000 de lei.
Altă iniţiativă va viza încurajarea alimentaţiei sănătoase a copiilor în şcoli, măsurile concrete de combatere a violenţei în instituţiile de învăţământ, generalizarea şi deci obligativitatea existenţei cabinetelor psiho-pedagogice, dar mai ales creşterea ratei de supraveghere video în instituţiile de învăţământ pentru descurajarea faptelor antisociale şi a delincvenţei juvenile.
Iată deci, dragi colegi, care este şi va fi din nefericire situaţia reală din legislativ şi în actuala sesiune parlamentară, în care USL, ca un organism viu dar cu dublă personalitate, va împinge România spre prăpastia minciunii totale şi a neîncrederii .
Vă mulţumesc!
Deputat PDL,
IOAN OLTEAN