Primarul liberal al comunei Romuli a participat astăzi la dezbaterea organizată de ministrul Doina Pană în legătură cu modificările codului silvic. Ioan Moniţa a precizat în cadrul acestei întâlniri că astfel de discuţii a purtat şi cu fostul ministru al Apelor, Pădurii şi Pisciculturii dar că totul a fost în zadar şi fără rezultat.
"Aş vrea să îi transmit şi eu doamnei Lucia Varga, coelga mea de partid, că întradevăr tot în această formulă ne-am întâlnit de multe ori, am discutat acelaşi lucru dar din păcate se pare că am vorbit cu pereţii şi tot ceea ce am spus noi nu băga nimeni în seamă", a spus Ioan Moniţa astăzi la dezbatere.
Primarul de la Romuli este supărat şi susţine că legea nu se respectă. El îşi pune toată speranţa în Doina Pană de la care speră să primească ajutor pentru a rezolva toate problemele pe care le are.
"Domana ministru sunteţi ultima speranţă! De zece ani de zile va spun sincer cu toţi parlamentarii, cu toţi miniştrii şi cu toţi prim-miniştrii, inclusiv cu domnul Ponta despre problema din parcurile naţionale, în speţă Parcul Naţional Munţii Rodnei unde este cea mai gravă încălcare de proprietate. Este mai gravă decât în timpul comunitilor. Cel puţin atunci când au confiscat proprietatea nu ai mai avut nicio obligaţie şi nici drepturi. Dar la ora actuală, ni s-a retrocedat proprietate, suntem obligaţi să facem contracte cu ocoalele silvice, nu ni se despăgubeşte absolut nimic şi suntem obligaţi să plătim. Este aberant! Se întâmplă de zece ani acelaşi lucru. Ni se promite la fiecare întâlnire că vom găsi, că vom face. Nu a făcut nimeni nimic", a mai spus Moniţa.
Primarul a mai precizat că în Parcul Naţional munţii Rodnei, pentru că este zonă protejată, ciobanii nu mai au voie să meargă cu oile şi că este destul de greu ca aceştia să înţeleagă de ce după sute de ani în care în acele zone au păscut oile acum acest lucru să fie interzis de lege.
"Suntem daţi afară şi acolo unde se păşunează de sute de ani cu oile nu mai avem voie. Puneţi-vă în situaţia mea să le explic ciobanilor din comuna Romuli că nu mai au voie să meargă în munte pentru că aşa e legea. Apropo de Parcul Naţional Munţii Rodnei şi de Consiliul Ştiinţific, ne spune că nu mai putem merge acolo pentru că se protejează nu ştiu ce plantă care a dispărut acum 100 de ani şi dacă nu mai păşunăm s-ar putea să apară înapoi şi Doamne ce fericită ar fi România dacă va apărea nu ştiu ce plantă înapoi", a mai adăugat primarul de la Romuli.