Recent, un grup de senatori printre care mă număr, a depus la Biroul Permanent al Senatului spre a fi dezbătută şi adoptată în procedură de urgenţă, propunerea legislativă Lege privind instituirea Zilei Naţionale a Portului tradiţional.
Astfel, Ziua de Rusalii a fost considerată de către iniţiatori cea mai potrivită pentru o asemenea sărbătoare. O sărbătoare care, în plin proces de globalizare şi integrare europeană, e menită să atragă atenţia asupra-i şi să promoveze în spaţiul public ceea ce constituie unul dintre elementele definitorii ale patrimoniului identitar, şi anume, portul popular.
Tocmai de aceea, spiritul acestui proiect legislativ ne îndeamnă ca în Ziua de Rusalii să scoatem de la naftalină şi din uitare costumul popular şi să-l purtăm cu mândrie şi demnitate. Măcar în acea zi, „de la vlădică la opincă" (cum se spune-n popor!), din instituţiile cele mai importante ale statului român până la căsuţa de la marginea satului, în ţară şi în diaspora, să ne înfrumuseţăm imaginea publică purtându-i valoroasele elemente de tezaur cultural indiferent de categorie socială (ministru sau ţăran), etnie sau vârstă (copil sau bătrân).
Deosebit de important pentru conţinutul acestei propuneri legislative mi se pare Art.4 alin.2 al acestei propuneri legislative, şi, tocmai de aceea, îl reproduc integral. Iată-l: " În cadrul curriculei şcolare pentru clasele IV-XII, la disciplina educaţie civică (sau disciplinele echivalente) vor fi repartizate obligatoriu 2 ore în luna mai pentru tematica legată de portul tradiţional al naţionalităţilor din România şi semnificaţia acestuia în conturarea şi păstrarea identităţii naţionale şi etnice."
Consider că e o cerinţă educativă ce poate asigura un viitor identităţii noastre cultural-etnice. O identitate tot mai greu încercată şi, cu atât mai mult, una ce trebuie neapărat conservată.
Sunt convins că doar o sărbătoare nu e suficient pentru asta. Dar, cu siguranţă, e un pas bun, şi necesar, pe calea conştientizării!
Ioan Deneş
Senator PSD