Administratia Parcului National Muntii Rodnei demareaza un proiect prin care intentioneaza sa elaboreze si implementeze un sistem performant si eficient de conservare a biodiversitatii din Parcul National Muntii Rodnei. Valoarea totala a proiectului este de 2.200.000 de lei.
“Masuri de management conservativ al biodiversitatii Parcului Muntii Rodnei” este un proiect prin care se doreste protejarea habitatelor a speciilor de animale si plante de interes comunitar.
De asemenea, se intentioneaza evaluarea stadiului de conservare, precum si pregatirea unei strategii de conservare a speciilor si habitatelor care sunt considerate arii protejate.
Proiectul se va desfasura pe o perioada de trei ani, din 2010 si pana in 2013, iar costul acestuia este de 2.200.000 de lei. Din acesti bani, 1.169.040 de lei sunt de la Uniunea Europeana, 229.260 de lei sunt bani de la bugetul de stat, iar restul de 738.700 de lei sunt cofinantati de Regia Nationala a Padurilor.
Managerii acestui proiect sustin ca scopul si obiectivul principal este acela de a monitoriza si de a proteja speciile care sunt pe cale de disparitie.
Specii de lacuste, rasul, cocosul de mesteacan, cocosul transilvanean, soarecele de tata sunt doar cateva dintre speciile care vor fi monitoritzate si protejate.
Un alt obiectiv al acestui proiect vizeaza imbunatatirea capacitatii de gestionare a Parcului, instruirea celor care lucreaza acolo pentru ca acestia sa stie cum si ce trebuie facut pentru protejarea si monitorizarea habitatelor si speciilor din Parcul National Muntii Rodnei.