După trei zile sistemul cardurilor de sănătate începe să funcționeze! Cozile de la medicii de familie dar și din spital de sau de la policlinică au început să dispară.
În a treia zi de când sistemul cardurilor de sănătate a intrat în funcțiune, problemele par să se rezolve. La cabinetele medicilor de familie din Bistrița începe să se instaureze calmul. În a treia zi de când sistemul cardurilor de sănătate a intrat în funcțiune cititoarele de carduri au început să funcționeze și dau din ce în ce mai puține erori.
Medicii de familie pot să își facă treaba, să consulte liniștiți iar eliberarea rețetelor pentru fiecare pacient care se prezintă la cabinete durează câteva zeci de minute, nu ore ca ieri și alaltăieri.
Ceva mai încet funcționează sistemul în Ambulatoriu de Specialitate al Spitalului Județean unde încă se mai formează cozi. „Asigură oricum asistența medicală și vom vedea la finalul lunii în ce variantă se va face decontarea. Sistemul începe să meargă, cele mai multe probleme fiind înregistrate încă în ambulatoriul spitalului. Cred că cea mai bună soluție ar fi fost ca și acest sistem să pornească în paralel cu vechiul sistem de decontare, așa cum a fost în cazul rețetelor electronice când nu m-am avut nici o problemă" spune purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgență Bistrița-Năsăud, dr. Mihaela Mastan.
Și în cabinetele medicilor de familie cardurile dau din ce în ce mai puține erori și aceștia pot să își facă liniștiți treaba. O parte dintre ei s-au plâns că vin pacienți care nu și-au ridicat cardurile sau nu au primit cardurile de sănătate de la Casa de Asigurări și, după ce sunt consultați și li se eliberează rețetele pacienții merg la sediul Casei de Asigurări de Sănătate pentru a-și ridica cardurile necesare pentru eliberarea medicamentelor.
„Aici există o problemă: am primit telefoane, am fost certați și în ședința de ieri că aglomerăm angajații Casei trimițând pacienții după aceste carduri. Nu este vina noastră că oamenii nu și-au ridicat aceste carduri și, acum când au nevoie de rețete, bilete de trimitere sau ale servicii medicale care necesită obligatoriu cardul de sănătate trebuie să facă rost de ele. Cei de la Casa se plâng că le trimitem pacienți și că îi aglomerăm peste măsura și ne-au cerut să nu mai facem acest lucru... Cum am putea noi însă, ca medici, să-i refuz pacientului dreptul de a fi tratat și de a-l înregistra, așa cum sunt obligat de la 1 mai, în sistem, cu cardul de sănătate doar pentru că îi deranjam pe cei de la Casă și le dă mai mult de lucru?!" au povestit pentru Bistrițeanul.ro revoltați câțiva medici de familie.
Pentru implementarea sistemul cardului electronic de sănătate Ministerul Sănătății a plătit 19,47 de milioane de euro.