Scrisorile, gandurile, jurnalele tinute de Liviu Rebreanu pot
fi "savurate" acum de bistriteni. 1250 de manuscrise
ale marelui scriitor sunt la Muzeul Judetean din Bistrita. Pentru
cumpararea acestora, Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud a alocat 500 milioane lei vechi.
Iubitorii de scrisori vechi si cei care vor sa afle mai multe despre viata de „om” a marelui scriitor Liviu Rebreanu pot acum sa citeasca scrisorile trimise sau primite de acesta si jurnalele lui.
1250 de manuscrise ale lui Liviu Rebreanu au ajuns in patrimoniul Muzeului Judetean Bistrita-Nasaud inca de anul trecut.
Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud a cumparat de la urmasul in viata al scriitorului, cu 500 de milioane lei vechi scrisorile, pozele, jurnalele... pe scurt „viata in scris” a lui Liviu Rebreanu.
"Anul trecut, in 27 noiembrie am deschis expozitia in care bistritenii puteau veni sa vada manuscrisele. Ce ma deranjeaza este ca foarte putini au venit sa le vada. Nici macar profesorii de romana nu si-au adus elevii sa vada cum scria, de mana, Liviu Rebreanu. Expozitia a fost deschisa pana in luna martie a acestui an, dar cum va spuneam, foarte putini au venit sa vada aceste manuscrise” a declarat pentru Bistriteanul.ro directorul Muzeului Judetean Bistrita-Nasaud, Mircea Prahase.
Printre cele 1250 de manuscrise, bistritenii pot citi 100 de scrisori de pe front, cartea de rugaciuni scrisa de mana a Ludovicai Rebreanu, documente care apartin junelui familiei Rebreanu- Tiberiu, scrisori catre Maria Strat, etc.
De asemenea, in colectie se afla si fotografii si insigne.
"Pentru anul acesta avem de gand sa reeditam intreaga opera a lui Liviu Rebreanu. Toate cele 23 de volume. Pentru ca nu stiu daca sunt in doua locuri intreaga opera a scriitorului. Pentru lucrarile de reeditare am pus deoparte 300 de milioane lei vechi si suntem in discutii cu Niculae Gheran” a explicat Mircea Prahase.
Niculae Gheran, nascut in Bucuresti in noiembrie 1929 este un scriitor roman, editor, critic si istoric literar.