Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  51 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



INTERVIU: Ce vecini ați avea dacă v-ați muta în Parcul Industrial?! Prima companie a început lucrările!

03/07/2017 09:17:54 Raluca NECHITI  
10 companii au concesionat 24.300 m² și intenționează să investească aproape 10 milioane de euro creând 391 de locuri de muncă în Parcul Industrial al Bistriței. Deja au început primele lucrări! Cine sunt vecinii și ce avantaje aveți dacă vă mutați business-ul aici:

Administratorii Parcului Industrial Bistrița au reușit să semneze 10 contracte cu companii extrem de variate, care intenționează să concesioneze suprafețe de teren în Parcul Industrial. Cele 10 companii au concesionat în total 24.300 m², parcelele variind între 1.400 și 4.200 m².

Jumătate dintre investitori și-au propus să vină cu sume care depășesc un milion de euro ca valoare a investițiilor realizate în parc, cea mai mare sumă urmând să fie investită de o companie care se ocupă de fabricarea ambalajelor din carton – peste 3 milioane de euro.

Echipa care se ocupă de administrarea Business Park Bistrița Sud, condusă de Iulius Dumitru, explică de ce este mai avantajos pentru companii să își construiască fabrici în Parcul Industrial al Bistriței, care sunt costurile și ce vecini cu ce tipuri de afaceri vor fi aici:

Compania Roindra International SRL intenționează să deschidă în Parcul Industrial o fabrică de confecții metalice cu valoarea investiției de un milion de euro. Vor fi hale din confecții metalice. Compania are un parteneriat cu firma Comelf prin care se ocupă de montajul echipamentelor care le face Comelful și ea va realiza aici confecții specifice pentru un anumit fel de industrie.

Centana SRL va înființa o fabrică de procesare a produselor lactate. Compania a concesionat cea mai mare suprafață de teren, respectiv 4.200 m². Vorbim de producerea iaurturilor și a unor produse cu un grad mai mare de procesare, semipreparate, nu numai brânză sau caș.

Legat de iaurturi este un exemplu clasic, este un exemplu care se studiază la școlile de economie. Un american cu origini grecești, mânca la el acasă, făcut de părinți, un iaurt deosebit cu ceva ingrediente speciale, ceva usturoi... În America a vrut se facă și el astfel de iaurt. A început acasă, l-a dat vecinilor gratis. Vecinii au fost încântați, am mai crescut apoi producția și a ajuns o afacere de miliarde cu doar două-trei produse deosebite. 

Cei care au și început deja lucrările în Parcul Industrial, Geto-Dacia Construcții Pasive SRL vor realiza în parcul industrial elemente din lemn pentru case pasive. O casă pasivă este o locuință care consumă puțină energie cu un consum energetic mic – lemn, izolații foarte utile, pentru consumuri foarte mici energetice.

Compania Eurocompozite va realiza termoizolații pentru fațade, un polistiren pentru izolare termică.

Flaley Grub vor realiza și ei lucrări de confecții metalice - stâlpi, grinzi pentru construcții.

Carpath Wealth Industries va realiza lucrări pentru un sector care se adresează mai mult instalațiilor. Ei vor fi specializați în producția de rezervoare, de cisterne, containere metalice.

Terraaqua Water Systems va realiza lucrări de construcții pentru fluide, pompe, stații de epurare și echipamente pentru tratarea apei.

Compania Brandis Berg, intenționează să investească în Parcul Industrial peste 3 milioane de euro. Ei vor realiza ambalaje din carton și hârtie, pe care le și imprimă. Compania are tehnologie, și utilaje germane și investitori germani.  Sunt o franciză germană și vor realiza inclusiv calendare de ciocolată - de exemplu.

Cei de la Proterm-Line vin cu un concept nou – tailor-made. Compania importă fel de fel de materiale de calitate deosebită, are tehnica necesară să le debiteze computerizat, pe orice dimensiune și în orice formă, iar o bună parte din atelierele de tâmplărie din oraș, mici, de familie, merg la ei cu proiectul și firma realizează componentele de mobilier semifabricate.

Compania face practic un produs pe jumătate, introduce conceptul de tailor-made. Ei vor face o extindere în Parcul Industrial. Este o afacere inovatoare. Asta mi-aș dori să producă comunitatea noastră - încă măcar unul, două proiecte dintre acestea.

Datacor este cea mai inovativă companie dintre toate cele care vor ajunge în Parcul Industrial. Compania Datacor intenționează să investească în Parcul Industrial 1.350.000 de euro și va realiza fibră optică preconectată. Proiectul va avea ca și finalitate construirea unei fabrici pentru cablu de fibră optică, preconectat, conectorizat.

Conexiunea de fibră optică are un avânt foarte mare. Multe apartamente vor fi conectate direct la fibră optică. Momentan există cabluri pe cupru care vor dispărea și se va trece pe fibra optică. Compania va realiza astfel fibră optică, cu conector cel puțin la un capăt și se va realiza o transmisie foarte bună pe aceste cabluri. Ca și tehnologii se vor folosi mașini și echipamente de ultimă generație. 

Așa ceva ne dorim în Parcul Industrial - plus valoare adăugată! Asta căutăm în Parcul Industrial! Asta ne dorim și asta sperăm să scoatem din mediul de afaceri local - proiecte cu valoare adăugată mare, cu tehnologii moderne.

Faptul că se aduce, se inoveză, este creativitate, este muncă foarte bine plătită. Așa vedem noi Parcul Industrial al Bistriței. Nu o companie unde să împletești niște fire, să muncești pentru 1.200 de lei pe lună.

Vedem în Parcul Industrial salarii de măcar 2.000 – 2.200 de lei, de 5-600 de euro în mână. Asta va duce dezvoltarea urbei noastre.

De ce ar veni cineva în Parcul Industrial și nu și-ar cumpăra singur teren pentru realizarea unei fabrici noi?

Iulius Dumitru: În primul rând, terenul din Parcul Industrial are toate utilitățile necesare desfășurării afacerii, la cheie. Investitorii doar se vor racorda la aceste utilități. Acest lucru nu este chiar puțin pentru că în cazul în care ar trebui să-și cumpere teren în altă parte, ar imobiliza foarte mulți bani în achiziționarea terenului pe când aici este o concesiune foarte avantajoasă.

Este dedicat afacerilor, este o platformă de dezvoltare a afacerilor, e locul cel mai indicat pentru a te stabili ca și companie care ai activitate industrială în principal, dar și parte de servicii, servicii care sunt aplicate industriilor.

În al doilea rând, sunt niște facilități oferite de către Consiliul Local tocmai pentru a dezvolta mediul de afaceri local și aceste facilități sunt următoarele: scutire de la plata taxelor pentru obținerea certificatelor și autorizațiilor locale, de exemplu autorizația de construcție este 1% din valoarea construcției și iată vorbim de 5.000 de euro la cea mai mică investiție pe care o avem, de 500.000 de euro la cea mai mare.

Fiecare dintre rezidenți are în plus posibilitatea să solicite Consiliului Local scutire de la plata impozitului pe clădirile din incinta Parcului Industrial în baza legii 186/2013, legea parcurilor industriale. Acolo este foarte clar spus că există aceste facilități, însă Consiliul Local este obligat să le ratifice.

Apoi, este mai ieftin în Parcul Industrial. Luăm o medie de 2.000 m², în funcție de documentația depusă, de valoarea investiției, de numărul de locuri de muncă nou create, putem vorbi de o taxă de concesiune medie de 0,5 euro/ m²/an. Adică 1.000 de euro pe an, plus o taxă de administrare de un euro/ m²/an. Deci la 2.000 m² concesionați o companie va plăti 3.000 de euro pe an.

Așadar e mult mai avatajos, la cât ar fi costat să cumperi terenul în altă parte, să îți aduci utilitățile ești scutit de plata a numeroase taxe și autorizații.

Câteva detalii despre Parcul Industrial:

Parcul Industrial Bistrița Sud este amplasat în localitatea Sărata, pe teritorul municipiului Bistrița, iar suprafața totală a parcului este de 30 ha, din care 10 ha sunt ocupate de infrastructura comună, aceasta însemnând drumurile de acces, trotuare, locurile de parcare, sensurile giratorii, rețelele de utilități. Diferența de 20 ha este disponibilă pentru concesiune, pentru închiriere către potențiali investitori inițiali care vor să se stabilească acolo.

Valoarea totală a investiției a fost de aproximativ șapte miloane de euro, pentru amenajarea parcului municipalitatea reușind să obțină o finanțare nerambursabilă, de 50 de sută din valoare, prin Programul Operațional Regional 2007-2013.

Proiectul a fost depus în anul 2009, la Agenția de Dezvoltare Nord-Vest, ideea amenajării parcului fiind mai veche, din 2007. A intrat în evaluare, iar în 2011 proprietarul Parcului Industrial, care este municipiul Bistrița, a fost anunțat că proiectul poate primi finanțare. S-a semnat contractul de finanțare nerambursabilă, iar în 2012 a obținut titlul de Parc Industrial pe care l-a dat Ministerul Dezvoltării.

În 2013 a avut loc licitația pentru selectarea constructorului, iar în octombrie 2015 Parcul Industrial a fost finalizat. Din ianuarie 2016 am lansat prima licitație pentru a atrage investitori.

Există până acum zece contracte de concesiune, ele se numesc de fapt, conform legii parcurilor industriale, contract de administrare - prestări servicii conexe cu zece companii și zilele trecute prima firmă a început deja lucrările pentru amenajarea primei fabrici. (P)

 

7660 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro