Pe Sanda Alina Vişan o cunosc de aproape un deceniu. Pe atunci se numea Moldovan și era una din cele mai bune studente ale mele la UBB – Extensia Bistrița. Anii au trecut. Acum ocupă fotoliul directorial, în slujba tuturor celor ce bat sau vor bate la porțile misterului ce se ascunde în… p e n s i e.
NOUTĂȚI – OPINII – SUGESTII - SOLUŢII
Pe Sanda Alina Vişan o cunosc de aproape un deceniu. Pe atunci se numea Moldovan și era una din cele mai bune studente ale mele la UBB – Extensia Bistrița. Anii au trecut. Viața ne-a dat fiecăruia de lucru… în altă parte. Nu ne-am văzut de mult timp. Am resimțit o mare bucurie să ne reîntâlnim. Eu, în calitate de scrib al prezentului, spre corecta dumneavoastră informare, ea în fotoliul directorial, în slujba tuturor celor ce bat sau vor bate la porțile misterului ce se ascunde în… p e n s i e.
Lumea trebuie să cunoască adevărul despre baza de calcul, documentele justificative și prevederile legislative din domeniu… pentru a ajunge la o sumă cât mai „îndestulătoare”, să zicem, că suficientă nu-i și nu o poate face nici Sanda-Alina Vișan, oricât de manager ar fi! Am dorit să am acest dialog la solicitarea multor colegi din câmpul muncii ce se vor pensiona, ca și mine, în curând. Sau, foști colegi, deja pensionați. Ce pot cere și ce vor primi de la CJP. Firește, nu i-am uitat nici pe tineri. Ei se vor gândi la pensie peste 2-3 decenii.
***
Referitor la background, ce anume v-a recomandat pentru această funcție ?
De 7 ani am lucrat în această instituție pe post de execuție. Am trecut aproape prin toate compartimentele ei. Registratura, biroul de plăți ajutoare de deces, plăți pensii, preluare dosare de pensii și în final biroul de verificări dosare pensii. Am trecut aproape prin toate filtrele.
Sincer, are vreo încărcătură, vreo conotație politică, accederea în această funcție ?
Nu. Nici cea mai mică! Am dat concurs. Am avut emoții. Mi-a fost teamă că dacă așa s-ar fi pus problema, nu aș fi avut nicio șansă ! A prevalat însă profesionalismul și cunoașterea certă a domeniului de activitate. Am reușit pe merit să iau acest important examen din viața mea și am obținut în cele din urmă numirea în funcție.
Vă felicit. În octombrie s-a împlinit așadar un an de directorat. Cu ce noutăți ați venit, față de predecesorul dvs., dl. Ioan Fechete, pensionat în 2015 ?
Am încercat să refac un compartiment, un birou de comunicare pe care nu l-am mai avut în această instituție din 2010, de la restructurări. Aici este un șef serviciu comunicare, doamna Aurora Mărginean. Este o activitate permanentă. Funcționează pe lângă direcțiune și este în contact permanent cu oamenii, răspunzând cu promptitudine la solicitările acestora. Dă informații detaliate și limpezește toate nedumeririle legate de fiecare caz în parte. E bine de reținut că la pensii vorbim de cazuri individuale, foarte puțin repetabile ad-litteram la mai mulți solicitanți. Sunt bucuroasă că am reușit reînființarea acestuia. Vă rog să mă credeți că i s-a simțit lipsa. Implementarea e încă în lucru… Lumea vrea direct la director, în ideea că așa se rezolvă totul… Primesc pe toți cei ce mă caută. După cum ați văzut nu am un program strict de audiențe. Vin oameni de departe, de la țară. Nu-i pot trimite înapoi ca să revină când aș avea eu audiențe.
Aici aveți de a face cu două categorii de cetățeni. Cei ca mine, pe cale de a se pensiona și cei deja pensionați. Cum procedați cu prima categorie?
Se adresează prima dată la ghișeul de preluare dosare de pensii unde informațiile sunt mai puține deoarece acolo este „trafic”. Acolo i se dă imprimatul de cerere în funcție de tipul de pensie pentru care a optat. I se spune ce documente trebuie să aducă, ce trebuie să conțină dosarul de pensionare. Nu întotdeauna persoana de la ghișeu poate să stea să studieze actele aduse și atunci solicitantul este îndrumat către biroul de comunicare, la doamna Aurora Mărginean.
După ce toate actele sunt predate la ghișeu, dosarul se studiază…
Da. Se verifică ca dosarul să cuprindă toate documentele legale, după care merge la operator. Acesta prelucrează dosarul. Aranjare, calcul, apoi merge la verificare. Se verifică și apoi se retrimite înapoi la operator pentru emiterea deciziei de pensie. Din nou la verificarea finală, pe urmă, la directorul adjunct care semneză decizia finală, după o ultimă verificare…
Cât durează totul ? Când și cum află cel în cauză rezultatul, adică… pensia?
Solicitantul are de așteptat maximum 45 de zile și decizia este trimisă prin poștă. Sumele aferente sunt plătite retroactiv celui în cauză.
Nu vi se pare că e prea multă birocrație ? Prea mult timp ?
Nu. Aceasta este procedura. E corectă, chiar dacă pare mai lungă… Este vorba de drepturile bănești ale unui om și nu te poți juca cu așa ceva. Sincer discutând, de foarte puține ori se merge până la limita celor 45 de zile și, de asemenea, sunt foarte puține erori în ceea ce facem. Cei care se pensionează la vârsta standard de pensionare, de exemplu 65 ani la bărbați, vor primi, dacă e cazul, sumele cuvenite din perioada celor 45 de zile. Dosarul se pune în plată de la data încetării legale a contractului individual de muncă cu angajatorul, pe baza deciziei.
Să discutăm puțin și de a doua categorie, pensionarii, pensionați. Lor, ce le puteți spune ? Nu vi se pare că majoritatea pensiilor sunt mult prea mici, oarecum… indecente ?
Din păcate, da.
Eu lucrez în învățământ. Am colegi, la pensie care vin la școală, sunt încadrați la plata cu ora, primind și pensia și salariul aferent. Mai beneficiază, dacă au suficiente ore și de plata concediului de peste vară. Cotizează la CJP și-și majorează pensia…
Da. Simplificând, este până la urmă, unica manieră legală, la îndemâna celor pensionați la limita de vârstă, pentru majorarea cuantumului pensiei lor. După o viață de muncă, tot prin muncă...
Câți pensionari avem în județul nostru ?
66.000.
Cunoașteți cazurile mediatizate la Tv, avem și noi pensii „de lux” ? Mă refer la cei din servicii, MApN și Justiție.
Nu. Cu siguranță, nu! Sunt câteva pensii mai mari, din justiție, dar s-a ajuns aici după o îndelungată cotizare foarte substanțială. Celelalte domenii, militar etc., nu intră în sfera noastră de competență, deci nu vă pot vorbi despre cuantumul pensiilor respective.
Ce predomină atunci ?
Pensiile medii și mici. Eu consider că la noi în județ nu sunt pensii „de lux”.
De ce alte facilități mai beneficiază pensionarii din partea CJP ?
În afara reducerilor la transport, primesc bilete de tratament gratuite sau compensate, odată pe an, în funcție de tipul de pensie pe care o au. Compensate cu 50% din valoarea pensiei, brut. Un exemplu. Are omul pensia de 800 lei, plătește 400 lei, iar diferența o achită Casa de Pensii.
Despre socializare, acum, se ştie că majoritatea suferă de singurătate. Au un loc al lor unde să se poată întâlni ?
Da. Există un club al pensionarilor.
Casa de Pensii îi ajută, îi finanțează ?
Nu. Din păcate nu. Nu avem fonduri pentru așa ceva.
Altă întrebare : dacă prin Casa de Pensii pot beneficia de un acces mai ușor la tratamente medicale ?
Nu. Tot din lipsa banilor…
Deci singura implicare a Casei e în domeniile transportului și al biletelor de tratament. Altceva nu vă puteți permite, nu ?
Nu. (cu un vizibil regret) Asta-i situația.
Valoarea punctului de pensie este acum 871,70 lei ?
Da, în anul 2016.
La anul poate să crească ?
Da. Sigur. În ultimii 5 ani a crescut în fiecare an valoarea punctului de pensie. Acesta crește pentru toată lumea. Și pentru cei ce se vor pensiona și, firește și pentru cei aflați în plata pensiei. Cuantumul pensiilor va crește practic în fiecare an. Cu siguranță!
Să verificăm un pic câteva aspecte din Legea 263/2010. La bărbați, vârsta standard de pensionare este 65 ani, stagiul complet standard de cotizare este 35 ani și stagiul minim de cotizare este de 15 ani ?
Da.
La femei ?
Stagiul e de 63 ani (!), vârsta standard, iar stagiul de cotizare, în funcție de vârsta fiecăreia merge chiar până la 35 ani, pentru femeile născute în 1967, ca la bărbați (!)…
Wow ! Ce ne puteți spune despre „cumpărarea” de vechime ?
Este ultima lege, cea din acest an. Se poate completa vechimea lipsă, până la cinci ani retroactiv, dar numai pentru cei care nu au beneficiat de plata asigurărilor.
Adică eu, de pildă, care lucrez la stat ?
Nu, nu puteți beneficia pentru că sunteți asigurat. Se bucură de prevederile Legii 186 doar cei ce nu au lucrat în sistem...
Cei din străinătate ?
Da.
O altă întrebare, din partea celor mai tineri. Românii născuți după 1986 se tem că pensia de la stat nu le va asigura un trai decent. E adevărat ?
Asta nu pot să anticipez...
Desigur, dar discutăm în principiu...
(După o clipă de tăcere, de reflecție) Nici în ziua de astăzi nu poți să spui, când vezi că ies oameni la pensie cu 600 -700 Lei, că ai din ce să asiguri un trai decent cu o astfel de pensie... Atunci ce poți să mai zici despre cei ce se vor pensiona peste câteva decenii ? Îmi vine în minte exemplul mamei mele. După 33 ani de lucru la COMELF, unde salariile au fost cum au fost, a ieșit cu o pensie de vreo 600 Lei. Nu mi se pare o pensie decentă. De aceea vă spun că nu am cum să mă pronunț despre ce va fi într-un viitor, foarte dificil de conturat acum.
Dar, discutând foarte deschis, există posibilitatea unui colaps al sistemului de pensii ?
Nu. Nu cred... Este ca scara rulantă de la Măgura. După fiecare treaptă urmează imediat alta. Și lucrurile vor continua așa pentru că, în fiecare din noi, există speranța… de mai bine. Altfel de ce am mai face ceea ce facem ?
Și acum un set de întrebări scurte din partea tinerilor... Nu vă deranjează ?
Din contră. Îmi face plăcere și mă bucur când pot să-i ajut, să-i lămuresc pe oameni. De aceea suntem aici.
Prima: Se vorbește mult despre pilonul II de pensii, adică cel privat. E posibil ca să se desființeze, să fie „naționalizat”?
Nu. De ce să se recurgă la o asemenea măsură?
Pentru întărirea, consolidarea pilonului principal, adică pensia de la stat...
Nu cred. Pilonul II înseamnă 2% cotizare. E nesemnificativ aportul financiar la fondul de bază. Este doar o teorie, fără fundament practic.
A doua: Cum pot politicile de ocupare a forței de muncă să amelioreze valoare pensiei după 2030 ? Se vorbește de faptul că dacă s-ar reuși angajarea constantă a 600.000 de oameni ai muncii atunci am avea siguranța că după 2030-2040 impactul asupra pensiilor ar intra în linie dreaptă și ar fi constant pozitiv. E o simplă gogoașă electorală, lansată acum în campanie sau...?
Eu zic că nu. Este un deziderat. Cu cât crește baza de impozitare cu atât vom putea asigura mai multe pensii și chiar mai mari, pe viitor. Aceasta e părerea mea personală.
A treia: O familie tânără, 30-35 de ani, cu un copil sau doi, merită să facă efortul de a cotiza la un fond privat de pensii? Ajută?
Hm, nu știu ce să zic. Eu personal nu am nicio siguranță în pensiile private.
Dar atunci, dacă tânăra familie hotărește să facă, à la longue, o economie, pe 20-30 de ani ? O sumă directă la dispoziția acesteia, cum se spune „bani albi pentru zile negre”?
Da. Categoric, da! Bineînțeles că încurajez așa ceva. Dovedește și chibzuință și maturitate.
A fost o plăcere să stăm de vorbă. Sper că multe din problemele abordate și-au aflat un răspuns în cadrul acestui interviu. Vă mulțumesc și vă urez mult succes la conducerea Casei Județene de Pensii Bistrița-Năsăud.
Și eu vă mulțumesc. Ușa mea e permanent deschisă tuturor celor ce se află la final de activitate. Pensia este un caz individual și numai așa înțeleg să și fie tratată. Nu uitați de biroul nostru de comunciare, de d-na Aurora Mărginean. Vă mulțumesc.
Mircea Seleușan-Bătrânu
***
P.S. A fost evidentă dorința d-nei Sanda Alina Vişan, directorul instituției, de a se face utilă și de a da răspunsuri sincere și cât mai cuprinzătoare la întrebările puse. S-a văzut clar că ar face mult mai multe, dorința fiind evident foarte mare. Din păcate putința, cea de natură financiară (!) este foarte limitată. Am convenit totuși cu dânsa că va citit cu atenție comentariile dumneavoastră de mai jos. Pensia fiind un „caz particular” va încerca, acolo unde se poate, să vă dea răspunsul pe loc. Unde nu, vă recomand să sunați la telefoanele : 0263.232.095 sau 0263.215.419 și să o căutați pe d-na Aurora Mărginean, șefa biroului de comunicare. Cu certitudine vă veți edifica asupra tuturor nedumeririlor dumneavoastră.