Un interviu interesant despre cum a reuşit Monica Macovei să ajungă în Top 3 cei mai activi 800 de europarlamentari din Parlamentul European.
Candidaţi pentru un nou mandat în PE. Ce le transmiteţi alegătorilor?
Oamenii m-au trimis în Parlamentul European să muncesc pentru România și pentru Europa. Și am muncit. Eu singură am finalizat 40 de legi ca raportor al Parlamentului European, mai mult decât toți cei 16 europarlamentari PSD și PNL la un loc. Sunt în top 3 din toți cei aproape 800 de europarlamentari din cele 28 de ţări ale Uniunii Europene. În plus, am lucrat și alte 52 legi ca raportor al Grupului Partidului Popular European, având astfel un total de 92 de legi negociate și adoptate în Parlamentul European. Aceasta este garanția că voi munci pentru România și români, pentru toți cetățenii europeni, și în noul mandat.
În al doilea rând, îi îndemn să voteze dreapta, pentru că dreapta susține sectorul privat, iar sectorul privat creează locuri de muncă. Lipsa locurilor de muncă este prima îngrijorare a românilor. PDL este singurul partid care a demonstrat că este de dreapta. Dreapta sprijină sectorul privat prin taxe puține și mici, lasă sectorul privat să se dezvolte, și atunci se creează locuri de muncă. Stânga sufocă sectorul privat cu taxe și impozite, firmele dau faliment, șomajul crește. În România, de 2 ani, Guvernul Ponta a introdus 36 de taxe noi și mărite, și, tot în 2 ani, peste 55.000 de firme au dat faliment.
În al treilea rând, toți trebuie să înțelegem că puterea trebuie împărțită pentru a ne menține în democrație. De aceea, îi rog pe români să împartă puterea. PSD și baronii lui penali au Guvernul, au majoritatea în Parlament, controlează aproape toată administrația locală. Dacă puterea nu se împarte, ajungem într-o dictatura a mafiei. Puterea PSD trebuie limitată prin împărțirea puterii la alegerile europarlamentare și, apoi, prin cele prezidențiale.
În ceea ce mă privește, am luptat pentru dreptate, pentru protejarea banilor publici, împotriva corupției și fraudei. Am arătat că nimic și nimeni nu mă pot cumpăra, și nici intimida. Credința în Dumnezeu mi-a dat puterea de a spune răului pe nume și de a lupta cu el fără frică. Cei care comit fapte de corupție au și sufletul corupt și nu au credință. Dacă am respecta măcar trei din cele 10 porunci – să nu minți, să nu furi, să nu ucizi – viața noastră ar fi mult mai bună. Eu nu mă schimb, îmi păstrez credința, puterea și calea dreaptă.
Aţi vizitat multe localităţi din România şi v-aţi întâlnit cu foarte mulţi oameni. Ce v-au transmis, cum e România astăzi?
Oamenii văd prin sărăcie că au fost mințiți, pentru că li s-au promis locuri de muncă, salarii mai mari, pensii mai mari, dar au primit în schimb închideri de întrerpinderi sufocate de taxe, adică șomaj, introducerea și mărirea a 36 de taxe noi și impozite, au primit, mai nou, insecuritate. Când un fost prefect, adică reprezentantul Guvernului, trimis de Victor Ponta să conducă județul Galați, este arestat preventiv pentru că a tocmit un asasin plătit să îl omoare pe principalul martor din dosarul lui de corupție, cine se mai poate simți în siguranță?
Membrii PSD au ajuns până acolo încât își plăteasc polițe între ei, au loc reglări de conturi în stil mafiot. Robert Negoiță, primarul PSD de la sectorul 3 din capitală, susține că a fost amenințat cu moartea de mogulul PSD Ghiță, patronul postului România Tv. Antonescu a povestit că Ponta însuși l-a amenințat pe un liberal cu moartea. Aici am ajuns cu PSD la putere: amenințări cu moartea tipice unui clan mafiot.
Sunteţi unul dintre politicienii care apără justiţia iar România este condusă de un premier care vorbeşte în fiecare zi de posibilele graţieri ale infractorilor. Cum comentaţi acest lucru? Ce le transmiteţi românilor care, emoţional, ar vrea eliberarea unor infractori?
Cine a furat trebuie să plătească. Întotdeauna și peste tot. Grațierea individuală se acordă de sute de ani condamnaților aflați “în nevoie”. De exemplu, unei mame care are copii acasă și este mai bine pentru copii să crească alături de mama lor, unor persoane foarte bolnave sau în vârstă.
Oricum, mă îndoiesc că Ponta îl va grația, de pildă, pe Gigi Becali. Iar celor care spun că Becali a făcut lucruri bune, adică i-a ajutat pe săraci, le spun să se gândească la următoarele. Gigi Becali a fost condamnat pentru că a obținut ilegal 1 milion și jumătate de euro, fără niciun efort, printr-un schimb de terenuri cu Ministerul Apărării Naționale. Aceștia sunt bani publici, adică banii noștri, ai tuturor. Indiferent de câți bani a dat săracilor, condamnatul Becali ne-a furat pe toți și a rămas cu banii noștri în buzunar.
Aţi fost cea care a propus în Parlamentul European confiscarea extinsă a averilor, directivă care s-a votat în Parlamentul European. Se va schimba Codul Penal din România? Când se va întâmpla acest lucru şi ce înseamnă această confiscare extinsă, pe înţelesul tuturor?
Legea confiscării averilor infractorilor a fost adoptată și publicată deja în gazeta oficială a Uniunii Europene. Această lege este obligatorie și trebuie transpusă în legile interne de toate statele membre, inclusiv de România. De aceea, Legea confiscării averilor infractorilor se poate aplica și de mâine în România dacă Ponta vrea acest lucru și modifică Codul penal. Pentru că mă îndoiesc că baronii și oligarhii PSD, mână în mână cu Ponta, vor dori să se aplice cât mai repede confiscarea averilor, eu voi scrie proiectul și colegii din PDL îl vor depune în Parlamentul României, pentru că vrem ca legea confiscării averilor nejustificate să se aplice cât mai repede, ca să recuperăm banii furați de-a lungul anilor.
Directiva confiscării averilor infractorilor este una dintre cele mai importante legi pe care am facut-o în Parlamentul European. Am introdus confiscarea extinsă pentru infracțiuni de corupție, trafic de femei, de copii, de droguri, de armament, criminalitate informatică, pornografie infantilă. Confiscarea extinsă se aplică și pentru multe alte infracțiuni, unde legea prevede o pedeaspă maximă de peste 4 ani închisoare, cum sunt evaziunea fiscală, șantajul etc.
Confiscarea extinsă înseamnă că judecătorul poate decide confiscarea tuturor banilor și bunurilor pe care un condamnat penal nu le poate justifica prin venituri legale. De exemplu, dacă un vameș este prins cu un trafic de droguri de 1.000 de euro sau mită de 1.000 de euro, este condamnat penal, i se confiscă cei o mie de euro și, în plus, judecătorul se uită la toată averea lui şi dacă vede că-i o diferenţă între ceea ce are în conturi, case, pământuri, etc, şi veniturile legale, atunci îi cere să dovedească că tot ceea ce are provine din surse legale şi dacă nu poate dovedi, confiscă.
Tot în Directiva confiscării am introdus confiscarea bunurilor și banilor puși pe numele unor cumnați, frați, veri, rude sau alte persoane - cum vedem că se întâmplă des în România - pentru a scăpa de confiscare. Cel mai important este ca banii murdari proveniți din activități penale să fie confiscați. Altfel, riscăm ca persoana X să stea câțiva ani la închisoare și să iasă la fel de bogată sau mai bogată, pentru că banii murdari rămași afară creează noi rețele de criminalitate.
Consideraţi că justiţia a făcut progrese în România, că a dispărut mitul că oamenii puternici, cu influenţă sunt „ocrotiţi” dacă fură?
Da, s-au făcut multe progrese. Lupta cu corupția a început în 2005, când am înființat DNA și am indentificat și propus la conducerea DNA procurori profesioniști, independenți și curajoși. Mesajul meu către judecători și procurori a fost: aplicați legea oricui, indiferent de funcție, partid sau orice altă poziție de putere politică ori financiară. Iar rezultatele se văd tot mai des în ultimul timp, pentru că unele dosare au stat mult în instanțele de judecată. Succesul DNA este evident: 87% din dosarele DNA s-au finalizat prin condamnare.
Înalta Curte, la fel, a făcut multe progrese, judecătorii au dat termene mai scurte și condamnări. Sunt la închisoare pentru încălcarea legii foști miniștri, parlamentari, “puternicii” din fotbal, primari, judecători, procurori, vameși, polițiști etc. Avem judecători și procurori care au arătat că nu le este frică, nu se sperie nici de intervențiile lui Ponta în justiție, nici de amenințările baronilor penali, nici de campaniile mediatice de denigrare puse la cale de Voiculescu.
Dacă îi întrebam pe oameni acum 4 ani dacă cred că miniștri, parlamentari sau patroni de cluburi de fotbal vor ajunge la închisoare, mulți ar fi răspuns ”nu”. Oamenilor li s-a băgat în cap de Ponta, Antonescu, Voiculescu și alți baroni și oligarhi penali, că sunt dosare politice. Condamnările date de judecători au arătat ca dosarele sunt bazate pe probe, că oamenii anchetați și condamnați ne-au furat și ne-au sărăcit, că au încălcat legea penală.
PSD, PNL și PC au tot încercat și încearcă să ne întoarcă la vremurile trecute, la subjugarea justiției de către politic, prin hărțuirea și amenințarea judecătorilor și procurorilor care au curajul să cerceteze și să condamne pe oricine, din orice partid. Vedem, mai ales pe Antena 3 și alte posturi, campanii de denigrare în care se spun minciuni la adresa judecătorilor și procurorilor care-i anchetează pe politicieni, unii dintre politicieni având dosare penale în diferite faze de anchetă sau de judecată.
Însă nu tot sistemul de justiție funcționează la fel de bine. Sunt și magistrați mai puțin competenți sau magistrați corupți, pe aceștia din urmă anchetându-i tot DNA. De asemenea, nu toate filialele DNA din țară sunt eficiente.
Important este însă să apărăm ceea ce am obținut și să mergem mai departe. Adică toate soluțiile judecătorești să fie drepte, bine motivate și luate într-un timp scurt, să avem condamnări descurajante, așa cum și cere Comisia Europeană, pentru a reduce criminalitatea și corupția. Toate acestea sunt pentru binele a milioane de români și pentru ca procesul de pedepsire a corupților și a celor care fură din banul public să devină ireversibil. Corupția mică, cea “de ghișeu” trebuie la fel sancționată, pentru că asta face uneori viața oamenilor un calvar.
România a ratat de mai multe ori aderarea în spaţiul Schengen. Credeţi că nu suntem pregătiţi sau că a fost vorba de mai multe gafe ale guvernanţilor?
România era în 2012 pregătită din punct de vedere tehnic să adere la spațiul Schengen. Îi mai trebuia numai un raport MCV pozitiv din partea Comisiei Europene, pe aspecte legate de statul de drept, anticorupție, justiție. Dar raportul MCV din iulie 2012 a fost devastator, pentru că PSD, PNL, PC au arătat prin fapte că voința lor era pro-corupție, și nu anticorupție. De când Ponta, Antonescu și Voiculescu au preluat puterea în primăvara lui 2012, toate rapoartele MCV ale Comisiei Europene au demonstrat cu vârf și îndesat că nu există voință politică de a lupta împotriva corupției. Ei i-au apărat și îi apără pe corupți, iar România a avut și are de suferit din această cauză.
Ponta, Antonescu și Voiculescu sunt responsabili de faptul că România nu a intrat în spaţiul Schengen în 2012, călcând în picioare interesul naţional al României care era și este să intre în Schengen. Ponta, Antonescu și Voiculescu îi apără pe corupți, pe baronii locali și îi trădează pe români.
Să revenim la aceste alegeri. Care ar fi diferenţa candidaţilor de pe listele PSD şi PDL, ţinând cont că ambele partide au propus persoane care au mai fost la Bruxelles?
Europarlamentarii PSD care au fost 5 ani la Bruxelles și acum candidează din nou n-au făcut mai nimic. Corina Crețu, care deschide lista PSD, are un singur raport în 5 ani de zile. Daciana Sârbu, soția lui Ponta, și ea pe listă, deși declara că nu va mai candida, pentru că soțul ei a ajuns președintele PSD, are la fel – un singur raport în 5 ani de zile. Ioan Mircea Pașcu, tot 1 raport. Și exemplele pot continua. Europarlamentarul PSD care a muncit cel mai mult la legi în acest mandat, Adriana Țicău, nu mai este acum pe listă. Așa înțelege PSD să arate că apreciază munca. În schimb, pe lista USD sunt doamna Andronescu, parlamentarul-rector care și-a făcut o lege ca să scape de incompatibilitate, doamna Grapini, inexistentă ca ministru, dar binecunoscută pentru gafele de exprimare sau fostul ministru Dan Nica etc.
Pe lista PDL nu veți găsi nepotisme, soții, frați etc. Aici, PNL pare a fi campion, de la Adina Vălean, soția lui Crin Antonescu, până la doamna Mănescu, soția primarului de la sectorul 3, sau fratele președintelui PNL Botoșani, dl Țurcanu.
În schimb, delegația PDL are cele mai bune rezultate, la finalul celor 5 ani de mandat. Cu toții am făcut, în total, 60 de rapoarte, ca raportori ai Parlamentului European. Și, ca să înțeleagă toată lumea, “raportorul PE” este cel care scrie proiectul de lege în numele Parlamentului, îl negociază cu ceilalți și cu statele membre. Și tot raportorul trebuie să asigure majoritatea în plenul PE, pentru ca legea lor să fie adoptată.
În această campanie se tot vorbeşte că România are nevoie de legi de dreapta pentru a se dezvolta. Cum se poate face acest lucru de la Bruxelles?
Prin susținerea și aplicarea măsurilor de dreapta în economie. Iar cea mai importantă măsură este dezvoltarea sectorului privat. Problema românilor este lipsa locurile de muncă. Și numai sectorul privat creează locuri de muncă, iar sectorul privat este încurajat să se dezvolte numai de partidele de dreapta, prin taxe puține și mici, care să permită extinderea activității firmelor și noi angajări, deci noi locuri de muncă.
Acum avem propuneri de președinți ai Comisiei Europene. Parlamentul European va vota în toamnă președintele Comisiei Europene. Dacă ai președintele Comisiei de dreapta, este sigur că în următorii 5 ani vom avea o politică de dreapta. Politica Grupului Partidului Popular European în care este și PDL, alături de partidul cancelarului Germaniei, Angela Merkel, este „economie de piață socială”, ceea ce înseamnă că ai visteria plină și numai așa îi poți sprijini pe cei care au în mod real nevoie de protecție socială.
Cea mai bună protecție socială este un loc de muncă. Am citit dezbaterile dintre Martin Schulz, candidatul stângii pentru președintele Comisiei Europene, și Jean Claude Juncker, candidatul dreptei. Schulz spunea: „noi ne ocupăm ca prioritate de asistență socială”. Adică de cei care nu muncesc, da? Probabil că unii s-ar bucura să primească bani și să nu muncească. Dar trebuie să înțeleagă că asta nu poate dura, pentru că țara dă faliment, pentru că nu ai de unde să dai bani, căci visteria este goală. Politica de stânga este împotriva sectorului privat, pe care îl împovărează cu taxe și impozite. Să privim la România, unde în ultimii 2 ani, guvernul socialist Ponta a pus sau a mărit 36 de taxe și unde au dat faliment peste 55.000 de firme. Nu poți să faci protecție socilă dacă sugrumi sectorul privat și acesta dă faliment, pentru că nu mai ai bani în buget și nici locuri de muncă, dar ai în schimb șomaj și sărăcie.
Aţi vizitat recent mai multe localităţi din Ardeal. Credeţi că ardelenii vor vota din nou partidele de dreapta, cum s-a întâmplat la majoritatea alegerilor?
Da, cred că așa vor face și acum, pentru că dreapta nu i-a trădat. Au fost momente dificile, măsuri nepopulare pe care Emil Boc și PDL și le-au asumat pentru ca România să nu se scufunde în criză și să repornească economia. PDL a avut acest curaj și a arătat că este un partid de dreapta. A plătit la alegerile din decembrie 2012, când mulți au crezut promisiunile mincinoase ale USL. PSD, PNL, PC nu au creat 1 milion de locuri de muncă, ci au crescut șomajul.
Vreau să mai spun ceva. PDL este garanția că Europa vine în fiecare casă, cu tot ce are ea mai bun, în timp ce Ponta și PSD sunt garanția că Rusia, dictatura și sărăcia vin în fiecare casă și, cu PSD la putere, românii vor fi furați în fiecare zi. Recent, PSD stă în casă și cu asasinatul, și vă reamintesc că fostul prefect de Galați a tocmit un asasin ca să-l ucidă pe un martor al acuzării din dosarul de la DNA, în care este acuzat de corupție.
Poate nu toată lumea ştie că aţi copilărit în judeţul nostru, la Sângeorz-Băi. Cât de des mai vizitaţi acele locuri? Ce le transmiteţi oamenilor de acolo şi bistriţenilor în general?
Am copilărit în Sângeorz, lângă Năsăud, în munţii Rodnei. Acolo am fost la grădiniţă, acolo mi-am petrecut toate vacanţele. Și am învățat cele mai frumoase și importante lecții: că albu-i alb şi negru-i negru, să nu minți, să nu dezamăgești, să nu renunți la crezul tău. De la bunici am învățat că nu trebuie să te temi de nimic pe lumea aceasta, decât de Dumnezeu.
Bistrițenilor le spun că trebuie să fim uniți împotriva răului și să fim o națiune puternică. Eu cred în ei, să vină lângă mine ca să scăpăm România de pedeapsa națională numită USL.