Un proiect bun nu e suficient să fie bine întocmit și-atât pentru a obține finanțare prin GAL Ținutul Haiducilor!
E-adevărat că cine nu atașează unei cereri de finanțare documentele necesare și obligatorii prevăzute în ghidurile solicitantului pentru fiecare măsură deschisă nu are nici o șansă să treacă cu proiectul de evaluatorii interni ai GAL Ținutul Haiducilor, dar mai e nevoie de ceva ca un proiect să convingă că merită să primească bani spre a fi implementat.
Degeaba faci un proiect ca la carte dacă nu are acel ceva care-l face să iasă din ”pluton”, să facă diferența de altele. Solicitantul unei finanțări nerambursabile trebuie să aibă în vedere, la întocmirea unui proiect, că strategia GAL Ținutul Haiducilor are inovarea cap de afiș în rândul priorităților orizontale stabilite în conformitate cu metoda LEADER, programul european ce vizează dezvoltarea de jos în sus a comunităților locale. Absolut toate măsurile cuprinse în cadrul strategiei vor sprijini abordările noi și inovative! Iar solicitanții finanțărilor trebuie să ia în considerare acest lucru, pentru că este punctat la evaluarea proiectelor. Inovarea poate fi de proces – introducerea unor noi tehnologii, de exemplu pentru proiectele finanțate prin Măsura 1.1. – ”Sprijinirea industriilor care prelucrează și adaugă valoare resurselor locale” sau de produs, care presupune dezvoltarea de noi produse, cum ar fi conturarea de noi trasee turistice sau oferirea de noi servicii turiștilor prin proiecte specific Măsurii 1.2. ”Sprijinirea turismului sustenabil”.
De asemenea, GAL Ținutul Haiducilor apreciază inovarea organizațională, care presupune dezvoltarea unor noi procedure interne de lucru și a unor noi metode de management (de exemplu, în cazul proiectelor finanțate pe Măsura 1.3. – componenta ”Înființarea grupurilor de producători”), dar și inovarea de marketing – adică dezvoltarea unor noi metode de promovare a produselor zonei către noi piețe.
Pentru a avea certitudinea că un proiect nu se adresează unui număr restrâns de beneficiari și nu vizează doar rezolvarea unei probleme strict punctual, GAL Ținutul Haiducilor încurajează, prin strategia de dezvoltare, atât beneficiarii publici, cât și pe cei privați să gândească proiecte în asociere, să ”strângă” rândurile, să nu acționeze solitar pentru obținerea unor rezultate imediate, dar fără perspectivă. Parteneriatul este una dintre prioritățile orizontale ale GAL Ținutul Haiducilor și este promovat în cadrul strategiei de dezvoltare, prin menționarea structurilor asociative ca beneficiari eligibili ai unor finanțări. De exemplu, pentru realizarea unor proiecte specifice Măsurii 3.1. ”Lucrări de amenajare, îndiguire și decolmatare a cursurilor de apă” pot aplica asociațiile de dezvoltare intercomunitară, iar cele care vizează amenajarea de parcuri, spații verzi, locuri de joacă și terenuri de sport pot avea ca beneficiari direcți autoritățile publice în parteneriat cu diferite ONG cu activitate în domeniu. Și în sfera proiectelor destinate mediului privat, parteneriatele pot face diferența! Mai mult, sunt finanțate proiecte prin care se înființează grupuri de producători prin Măsura 1.3. ”Sprijinirea fermelor private”. Structurile asociative sunt beneficiari eligibili pentru 8 dintre cele 9 măsuri ale strategiei GAL Ținutul Haiducilor.
Așa că inovarea și parteneriatele cântăresc greu la evaluarea și selecția proiectelor finanțabile!
Datele de contact ale GAL unde solicitanții pot obține informații detaliate/suplimentare:
ASOCIAȚIA GAL ȚINUTUL HAIDUCILOR
Adresa: BECLEAN, Zona de Agrement Figa, BN, județul Bistrița-Năsăud
Tel: 037-1408616
Fax: 037-1377056
E-mail: secretariat@galtinutulhaiducilor.ro
Pentru accesarea măsurilor din cadrul apelului de selecție lansat de ASOCIAȚIA GAL ȚINUTUL HAIDUCILOR–vă rugăm să vizitați site-ul nostru : www.galtinutulhaiducilor.ro și www.apdrp.ro . Pentru varianta electronică sau suport tipărit a informațiilor necesare vă rugăm să vă adresați Biroului administrativ la sediul Asociației menționat mai sus.
GAL ŢINUTUL HAIDUCILOR