În sezonul rece, şoferii sunt obligaţi să îşi înlocuiască anvelopele de vară cu cele de iarnă. Service-urile au început să aibă cereri pentru schimbarea cauciucurilor cam de două săptamâni.Preţurile încep de la 60 de lei pentru schimbarea întregului set de roţi,iar şoferii nu trebuie să aştepte mai mult de 30 de minute pentru schimbarea anvelopelor
Conform prevederilor legale în vigoare, nu există o dată de la care să existe obligaţia echiparii autoturismului cu anvelope de iarnă, însă conform legii, şoferii sunt obligaţi să echipeze autovehiculele cu anvelope de iarna, lanţuri şi alte echipamente specifice în cazul în care circulă pe drumuri acoperite cu zapadă, gheaţa sau polei.
Cererile pentru schimbarea anvelopelor au început să vină în service-uri începând cu sfărşitul lunii octombrie. Cei care îşi înlocuiesc anvelopele de vară cu cele de iarnă nu trebuie sa astepte mai mult de 20-30 de minute pentru schimbarea acestora. Preţurile încep de la 60 de lei dar diferă în funcţie de firma la care şoferul îşi face schimbul şi de mărimea anvelopelor.
Care sunt cauciucurile de iarnă potrivite
Singurele anvelope de iarnă acceptate sunt cele inscripţionate cu unul dintre simbolurile "M+S", "M.S.", "MS" sau "M&S". In această categorie nu intră cele pe care scrie doar "all seasons". Literele M si S reprezintă iniţialele cuvintelor englezeşti "mud" and "snow".
Anvelopele denumite comercial 'all seasons' sau '4S', ca şi cele Alpin, Mountain sau Winter, pot fi acceptate doar dacă au şi marcajul specific anvelopelor de zapadă (M+S, M.S., M&S).
Care sunt amenzile
Conducerea autoturismului pe drumurile publice acoperite cu zapadă, polei sau gheaţa fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă constituie contravenţie. Astfel, şoferii pot rămane fără certificatul de înmatriculare, însa pot fi amendaţi şi cu o sumă cuprinsă între 720 şi 1.600 de lei.
La reţinerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, poliţistul rutier eliberează conducatorului auto o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie.
Dacă şoferii circulă în lunile de iarnă pe carosabile uscate, autoritaţile nu au dreptul să îi amendeze dacă nu au cauciucuri pentru sezonul rece. Însă au dreptul să nu ii lase să continue să meargă, dacă o porţiune din drum este acoperita cu zapadă.
În plus, multe firme de asigurari nu oferă despagubiri în cazul în care accidentul s-a produs în condiţii de iarnă, iar maşina nu era echipată corespunzator, chiar dacă şoferul are încheiată o poliţa Casco.
De asemenea, daca soferul blochează un sector de drum, atunci el riscă o amendă cuprinsă între 5.000 şi 8.000 de lei şi va fi nevoit să suporte costurile aferente intervenţiei de degajare a acestuia.