Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  33 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Îngrijorător: S-a dublat numărul bolnavilor psihic!

19/05/2012 12:44:31 Andreea LEDER  
Bistriţenii sunt cu „nervii la pământ”! La această concluzie s-a ajuns după ce, anul trecut, Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud a înregistrat 570 de noi bolnavi psihic. Îngrijorător este faptul că numărul a crescut considerabil raportat la anul 2010, când au fost înregistraţi doar 226 de pacienţi.

În total, în judeţ, există circa 3500 de bolnavi psihic înregistraţi. Numărul acestora a crescut considerabil în 2011, comparativ cu anii trecuţi. Reprezentanţii Direcţiei de Sanătate Publică Bistriţa-Năsăud raportează că "în anul 2008 au fost înregistraţi 22 de bolnavi psihic dintre care unul era periculos, în 2009 au fost înregistraţi 262 de bolnavi psihic, dintre care 19 periculoşi, în anul 2010 au fost 226 de persoane depistate cu probleme psihice, iar în 2011 au fost 570”.

Bolile psihice afectează sever gândirea, afectivitatea şi relaţiile sociale.

„Tulburările psihice, mai ales cele emoţionale, sunt foarte frecvente în societăţile dezvoltate. Spre exemplu, studiile epidemiologice de acolo arată că 25% dintre femei (una din patru femei) şi 12% dintre bărbaţi (unul din opt bărbaţi) se vor confrunta cu un episod depresiv major în cursul vieţii. Depresia, împreună cu anxietatea (tulburare care apare mai frecvent decât depresia), reprezintă tulburările cele mai frecvente. La toate acestea se adaugă stresul profesional, o etichetă sub care punem manifestări uşoare de depresie, anxietate, deseori asociate cu atacuri de panică”, a declarat pentru Bistriţeanul.ro psihologul Anda Mader.

Totodată, psiholog mai spune că viaţa în lumea modernă, comparativ cu cea în care au trăit bunicii noştri, aduce cu sine mai mult stres sau presiune de a face mai mult, mai bine, mai repede.

„Ritmul vieţii cotidiene este mai alert, suntem asaltaţi zilnic de probleme, de sarcini şi cerinţe, ne grăbim de la un eveniment la altul, iar la toate acestea s-au adăugat în ultimii ani problemele generate de criza economică. Şi pentru că nu suntem roboţi, ci oameni, fiecare cu vulnerabilităţile lui, când punem prea multă presiune asupra noastră, ceva din noi va ceda: fie organismul, dacă avem o vulnerabilitate pentru boli somatice (ex. diabet, boli de inimă, cancer etc.), fie psihicul. Contrar părerii comune că tulburările emoţionale li se întâmplă persoanelor „ciudate” sau „nebune”, problemele emoţionale apar mai degrabă la persoanele care pun prea multă presiune asupra lor, din dorinţa de a-şi atinge obiectivele, de a face totul perfect, de a mulţumi pe toată lumea, uitând în acelaşi timp să aibă grijă şi de ele, să îşi “încarce bateriile”, a mai declarat psihologul Anda Mader.

Conform statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud, în judeţ există aproximativ 3500 de persoane care suferă de boli psihice. Acestea au parte de tratament şi consiliere, iar îngrijirile medicale le primesc fie în centrele specializate, fie la domiciliu.

Realitatea din teren este, însă, mult diferită, serviciile oferite persoanelor cu boli psihice fiind, nu doar la Bistriţa, ci în toată România, de cea mai slabă calitate. Dovadă stă şi numărul mare de sinucideri înregistrate în ultimii ani.

4296 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro