Mușcăturile de căpușe devin din ce în ce mai periculoase. În ultimul an 388 de bistrițeni au ajuns la spital după ce au fost mușcați de căpușe, anul trecut numărul pacienților diagnosticați cu Lyme, boală produsă de înțepătura unor căpușe, s-a dublat.
În ultimii ani sute de bistrițeni au apelat la ajutorul medicilor după ce au fost mușcați de căpușe. Mulți dintre ei au ajuns la spital pentru a li se îndepărta periculoasele insecte de sub piele.
Medicii de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița-Năsăud au tratat numai anul trecut 388 de pacienți care au ajuns la Urgențe după ce au fost mușcați de căpușe. În urma analizelor efectuate s-a stabilit că cinci pacienți au contactat și boala Lyme, numărul fiind dublu față de anii trecuți când, anual autoritățile sanitare descopereau doar câte două cazuri de îmbolnăviri.
Din cei cinci pacienți diagnosticați cu Lyme, patru au fost clasificați ca suferind de borrelioză Lyme
incipientă și un caz a fost clasificat ca borrelioză Lyme cronică.
Dintre bolnavi, trei sunt din mediul urban și doi din mediul rural.
Lyme este o boală infecțioasă produsă de o bacterie (Borrelia burgdorferi), transmisă omului prin înțepătura unor căpușe infectate.
Cunoscută ca fiind boala cu 1000 de fețe, Lyme-ul este o maladie apărută în 1975. „Boala cu 1000 de fețe” afectează întregul organism, simptomele și semnele ei mimează pe cele ale altor boli, iar reacția este foarte diferită de la om la om.
Dacă este diagnosticată la început boala poate fi tratată însă, în timp poate da efecte foarte complicate, ducând chiar la paralizie.