Virusul deosebit de contagios a îmbolnăvit 60 de persoane de la începutul anului şi până în prezent. Focarul a izbucnit de la o comunitate de romi nomazi care practică cerşitul în Bistriţa-Năsăud şi Cluj, iar DSP anunţă că toţi copiii din acea comunitate care nu erau vaccinaţi au fost imunizaţi şi sunt sub atenta supraveghere a medicilor.
„Au fost descoperite de la începutul anului 60 de cazuri de rujeolă. Cei care fac această boală sunt cei care nu au fost vaccinaţi împotriva ei. Vaccinul se face după ce copilul a împlinit 12 luni”, a declarat pentru Bistrţeanul.ro directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud, dr. Doina Petri.
Focarul de rujeolă (pojar) a izbucnit la începutul acestei luni, iar în primă fază DSP a confirmat 40 de cazuri într-o comunitate de romi care umblă la cerşit în Bistriţa-Năsăud şi Cluj. În câteva zile numărul cazurilor a crescut de la 40 la 60, mai exact au fost confirmate cu 50 la sută mai multe cazuri faţă de câte au fost iniţial.
„Nu au fost înregistrate probleme deosebite. Copiii care nu erau vaccinaţi au fost imunizaţi şi s-a făcut chiar şi o anchetă epidemiologică, însă din fericire nu a fost înregistrat niciun caz cu probleme deosebite sau complicaţii”, a mai declarat pentru Bistriţeanul.ro directorul adjunct al DSP BN.
De asemenea, medicii de familie au fost avertizaţi şi instruiţi să fie atenţi pentru a fi evitate problemele cu acest virus.
„Nu sunt mulţi copiii care nu au fost vaccinaţi împotriva rujeolei”, a mai adăugat Doina Petri.
Potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud într-un an numărul cazurilor de rujeolă depistate ajunge la aproximativ 70-80.
Pojarul este una dintre bolile copilăriei şi se răspândeşte foarte rapid prin intermediul salivei ori a secreţiilor nazale care se împrăştie în jur în timpul tusei, strănutului, râsului sau vorbirii.
Boala se manifestă prin febră foarte mare, de până la 40,5 grade Celsius, erupţie ca para focului, tuse seacă, sensibilitate la lumină, mâncărime, umezirea excesivă a ochilor şi strănut.
Pentru a preveni înmulţirea îmbolnăvirilor, Ministerul Sănătăţii a făcut apel la personalul medical din teritoriu implicat în procesul de vaccinare al copiilor şi la mediatorii sanitari de a intensifica acţiunile de vaccinare. În plus, Ministerul Sănătăţii îi sfătuieşte pe părinţi să nu refuze vaccinarea copiilor pentru a-i feri astfel de îmbolnăvirea cu pojar.