Final de an, de foc pentru pompieri. Nu mai puțin de opt incendii au avut loc în ultimele 24 de ore în Bistrița-Năsăud. Jumătate din incendii au fost provocate de necurățarea coșurilor de fum, două din cauza jarului care a sărit din sobă și două de scurtcircuite.
Patru case au ars în totalitate sau sunt imposibil de folosit în urma incendiilor care au avut loc în ultima zi din 2015, în Noaptea de Anul Nou și în prima zi din 2016.
În ultimele 24 de ore pompierii din Bistrița și cei din Năsăud au lucrat non-stop pentru lichidarea focurilor care au izbucnit la locuințele din tot județul.
„Din fericire nu au fost victime, toate persoanele s-au autoevacuat în condiții de siguranță. Cauzele incendiilor petrecute în ultimele 24 de ore în Bistrița-Năsăud sunt - coșurile de fum necurățate (4 situații), jarul sau scântei de la sobe defecte (2 situații) și probleme de natură electrică (2 situații)", a declarat pentru Bistrițeanul.ro purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud, plutonier major Marius Rus.
Primul incendiu a izbucnit aseară în Sărățel, din cauza unui scurtcircuit electric o locuință s-a aprins și a ars în proporție de 90 la sută. Incendiul a distrus acoperișul și camerele aproape în integralitate, casa nemaiputând fi locuită.
La puțin timp pompierii au fost chemați în Viișoara unde s-a aprins coșul de fum. Din fericire, intervenția promptă a acestora a limitat rapid focul doar la coșul de fum, nemaifiind afectate și alte porțiuni din acoperiș sau din locuință.
O altă familie din Viile Tecii a rămas în noaptea de Anul Nou fără acoperiș deasupra capului. Din cauza unei bucăți de jar care a sărit din soba defectă cu care se încălzeau, întreaga casă a ars în totalitate.
Nici dimineața zilei de Anul Nou nu a fost una mai liniștită pentru pompierii bistrițeni. Aceștia au fost chemați, puțin după 8:00, să intervină în zona de centură a orașului unde s-a aprins izolația tavanului la o casă, din cauza coșului de fum necurățat. Pompierii au reușit să salveze imobilul, în incendiu arzând pe lângă coșul de fum și o parte din izolația tavanului, pe o suprafață de 10 metri pătrați.
Nu au apucat să ajungă bine înapoi, în unitate că o altă casă de vacanță din Bistrița s-a aprins în zona Subcetate. Arse în proporție de 90 la sută acoperișul şi tavanul, cauza fiind tot un coș de fum necurățat la timp.
Puțin după ora 20.00 pompierii din Năsăud au fost chemați în ultima zi a anului 2015, la Salva, să intervină pentru un incendiu la coșul de fum al unei locuințe. Din fericire, intervenția rapidă a reușit și aici să limiteze pagubele la o suprafață arsă de doar de 3 m².
La Mititei însă, unde cu puțin înainte de 3:00, s-a aprins casa familiei Pop, drama este uriașă. Casa întreagă a fost distrusă, odată cu bunurile din interior, de un incendiu puternic provocat din cauza efectului termic al curentului electric. La Mititei au intervenit pompierii din Năsăud, voluntarii de la Nimigea și echipele Electrica, însă casa nu mai poate fi locuită.
Detalii despre drama familiei Pop și a lui Ovidiu, băiețelul cu autism sever care a rămas în mijlocul iernii fără haine, acoperiș deasupra capului, mâncare sau jucării puteți citi AICI.
La Aluniș, comuna Zagra, doi bătrânei au încercat și ei să lupte cu frigul pătrunzător din prima noapte a Anului Nou. Din păcate, din cauza sobei defecte, o bucățică de jar sau o scânteie a sărit în locuința celor doi și de aici a pornit un incendiu puternic care le-a mistuit întreaga căsuță. Cei doi bătrânei locuiau într-o zonă greu accesibilă, iar intervenția pompierilor a fost una deosebit de grea, până la casa bătrâneilor neputându-se ajunge cu autospeciale ale ISU. Bătrânica, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce a suferit o intoxicare cu monoxid de carbon, până când a reușit să iasă din locuința cuprinsă de flăcări.