Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, prăznuită în fiecare an pe 29 august, este ultima dintre sărbătorile înscrise cu roșu în calendarul bisericesc, fiind și o zi de post aspru. Azi nu se mănâncă struguri, nu se bea vin și nu se folosește cuțitul la tăiat! Superstițioșii vă sfătuiesc să rupeți pâine cu mâna...
Biserica Ortodoxă, romano- şi greco-catolică, luterană şi anglicană pomenesc pe 29 august Tăierea Capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul.
Sfântul Ioan, numit în tradiție „Îngerul Pustiei”, îl mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, soția fratelui său. Din acest motiv, Irodiada îl ura de moarte pe Ioan Botezatorul.
La un ospăț, Salomeea, fiica Irodiadei, dansează și îl bucură atât de mult pe Irod, încât acesta promite că îi va da orice îi cere, până la jumătate din împărăția sa. La îndemnul Irodiadei, Salomeea va cere capul Sfântului Ioan Botezătorul. Se spune că după ce i-au adus capul lui Ioan, Irodiada a poruncit să fie îngropat departe de trupul acestuia, de teamă ca Sfântul Ioan Botezătorul să nu învie.
Ziua Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul este zi de post aspru, fără nicio dezlegare la mâncarea de dulce. Credincioșii sunt îndeamnați să postească astăzi pentru a fi asemănători lui Ioan Botezătorul care și-a petrecut viata în post și rugăciune.
În tradiția populară, superstițiile nu lipsesc nici de la această sărbătoare: astăzi nu se mănâncă struguri și nu se bea vin, pentru că ele sunt asociate cu sângele și amintesc de tăierea capului Sfântului Ioan.
Se spune că nu e bine să se mănânce fructe și legume rotunde, care ar putea semăna cu un cap și nu se va folosi cuțitul la tăiat: pâinea și alte alimente se vor rupe cu mâna.
Superstiţioşii povestesc şi că astăzi începe un post numit “de la Cruce până la Cruce” – un post care ţine până pe 14 septembrie (la Înălţarea Sfintei Cruci) și care nu este consemnat în calendarul creştin, pentru că se adresează ucigaşilor şi ara rolul de a-i curăţa pe cei care au săvârşit omoruri sau alte păcate grave
Foto: creștin-ortodox.ro