Un cunoscut artist din Bistriţa şi-a făcut o intrare de zile mari în platoul „Chefi la cuțite”, încercând să aducă un strop din tradiția moştenită de la părinţii şi bunicii săi din Rebra. Îmbrăcat într-un impresionant costum popular de pe Valea Năsăudului, cu o vestă cusută de stră-străbunica sa, artistul bistriţean le-a gătit nisetru cu hribi.
Într-o vestă cusută de stră-stră-bunica sa, cu un clop cu pene de păun care a dovedit că este un adevărat „găzdac” – balerinul Ovidiu Danci şi-a făcut o intrare triumfală ieri seară în emisiunea „Chefi la cuţite” difuzată de Antena 1.
„Puteam veni îmbrăcat normal, dar sunt mândru că-s ardelean, şi sunt mândru de costumul acesta care are mai bine de 100 de ani. Se poartă la sărbători, iar faptul că am venit acum la Bucureşti este o sărbătoare”, a povestit Ovidiu Danci în faţa camerei de luat vederi.
Dansatorul a gătit pentru cei trei chefi un preparat special învăţat de la tatăl său – filé de nisetru con sommé de hribe şi gălbiori. „Nu mi-e frică nici de dansat, nici de gătit, nici de cântat – ştiu şi să cânt, să ne-nţelegem – nu mi-e frică nici de ceilalţi concurenţi pentru că, fără modestie, bucătăria noastră ardelenească este cea mai bună din ţară. Am venit nu pentru un cuţit, ci pentru trei cuţite...!”, a recunoscut Ovidiu Danci care a povestit într-un neaoş accent ardelenesc şi despre Rebra cu halăurile şi adăpătoarele sale, dar şi despre şcoala de balet inaugurată chiar ieri.
Ca orice ardelean neaoș care pune preț pe ospitalitate, Ovidiu le-a adus juraților și câteva daruri culinare: țuică, slănină și cârnați de casă pe care chefii, fără să stea pe gânduri, le-au şi degustat pe loc.
Dar în zadar a încercat Ovidiu Danci să-i răsfeţe pe cei trei chefi nemiloşi cu reţeta sa. Aceştia nu s-au dovedit pregătiţi pentru provocarea culinară a balerinului şi nu i-au acordat niciun cuţit, astfel încât balerinul nu s-a calificat în etapa viitoare a concursului.
Tot ieri seară, în emisiunea „Chefi la cuţite” a apărut şi bistriţeanca Honoria Raţiu, care a povestit că se trezeşte în fiecare dimineaţă la ora 6:30, uneori găteşte personal în restaurantul pe care îl gospodăreşte în Bistriţa – Taverna Dogarilor – şi până la ora 16 este prinsă cu treburi la restaurant, după care merge să-şi ia băieţulul de la şcoală, iar uneori chiar gătesc împreună.
„Am venit la «Chefi la cuţite» ca să depăşesc bucătăria pe care o cunosc şi să învăţ de la profesionişti, să stau cot la cot cu alţi bucătari profesionişti. Este un pas de a-mi dezvolta abilităţile şi de a învăţa mai mult despre bucătărie...”
Honoria Raţiu a gătit risotto cu mazăre şi raci de râu şi, chiar dacă au copleşit-o cu câteva sfaturi critice – maeştrii bucătari s-au lăsat cuceriţi de platoul oferit de frumoasa bistriţeancă şi i-au acordat cuţitul care a calificat-o în etapa viitoare.
Honoria Raţiu i-a dedicat această victorie fiului ei: „El îmi dă puterea să fiu ceea ce sunt, el mă determină să fac lucruri măreţe”, a mărturisit Honoria Raţiu.
Cum a fost primită reţeta Honoriei Raţiu din Bistriţa de cei trei chefi - lipsiţi de milă, atunci când nu le place ceea ce gustă - puteţi să vedeţi chiar AICI.