Orașul Sîngeorz-Băi nu mai scapă de problemele financiare! Primarul, Roland Venig, a recunoscut pentru Bistrițeanul.ro că primăria pe care o conduce a avut o datorie de 800.000 (8 miliarde lei vechi) către o staţie Peco din oraș. UPDATE: Primarul susține că la această oră toate datoriile au fost plătite!
Consilierii PNL din Sîngeorz-Băi s-au arătat îngrijorați de problemele financiare cu care se confruntă primăria. Conform unui centralizator realizat de aceștia, primăria din Sîngeorz-Băi are numeroase ordonanțe de plată, pe diferite instanțe (fie la Tribunalul Bistrița-Năsăud, fie la la Judecătoria Năsăud), valoarea totală a acestora depășind 707.000 lei.
La aceste debite restante se adaugă și penalitățile, cheltuielile de judecată sau de executare, dar și onorariile pentru reprezentarea în instanță a primăriei, sume despre care nu se știe cât sunt de mari și cu cât vor încărca bugetul orașului. Cert este un singur lucru: primăria din Sîngeorz-Băi are o datorie de aproape 8 miliarde de lei vechi către firma Gosen SRL, firmă care deține în orașul Sîngeorz-Băi o staţie Peco. De aici au fost alimentate mașinile folosite de administrația din oraș.
Pentru că nu și-a plătit datoriile la combustibil, primăria din Sîngeorz-Băi a fost acționată în judecată de această firmă încă din 2012, la această dată Primarul Roland Venig recunoscând că trebuie să plătească acesteia undeva în jurul sumei de 800 de mii de lei (8 miliarde de lei vechi).
Suma este însă una uriașă și ca ordin de mărime, chiar dacă administrația din Sîngeorz-Băi a alimentat și utilajele folosite pentru ridicarea gunoiului din oraș, dar și cele din parcul auto al primăriei. Acestea ar fi parcurs peste un milion de kilometri cu motorina pe care au luat-o de la staţia respectivă.
Ca o comparație, ar însemna ca mașinile Primăriei Sîngeorz-Băi ar fi înconjurat Pământul, la Ecuator, de două ori și jumătate. O comparație ceva mai apropiată de județ, vine de la Serviciul Județean de Ambulanță, unde cele 22 de mașini de tip B și C care au lucrat non-stop au parcus anul trecut 1.083.000 km.
Primarul orașului Sîngeorz-Băi recunoaște că are o datorie către Peco de 8 miliarde de lei vechi și spune că problemele pleacă din 2013, când a avut probleme majore, conturile primăriei Sîngeorz-Băi fiind blocate.
"Nu am putut da salarii, au fost luni de zile în care angajații nu-și au luat banii, dar gunoaiele din oraș a trebuit să le ridicăm. Noi am fost blocați cu 130 miliarde de la 1 ianuarie până în octombrie. Însă am luat carburant de la Peco respectiv. Sigur că firma ne-a acționat în instanță și a câștigat cu dobândă și penalități. Noi, la rândul nostru, am acționat statul în instanță și am obținut anularea actului administrativ și apoi am acționat pentru recuperarea penalităților. Noi eram în situația de a nu putea plăti motorina, dar aveam serviciu de salubritate pe care trebuia să îl folosim. Gunoaiele de la oameni trebuiau ridicate! Am făcut sesizare și la finanțele publice, și la prefectură și la toți! Am fost penalizați din cauza celor 130 miliarde cu 10 miliarde și nu ne dădeau voie să facem alte deschideri. Am trăit numai din taxele și impozitele locale 10 luni de zile, pentru noi guvernul nu a existat! Nu am primit niciun ban! Guvernul României nu ne-a lăsat să deschidem absolut nimic. Ori asta a fost crimă! Cu cheltuieli de un miliard (lei vechi) pe lună, în 10 luni sunt 10 miliarde. Am fost executat silit, ne-a luat și banii din cont, problemele au fost multe... Și atunci, cu bună știință, am alimentat cele două utilaje care ridicau gunoaiele de la oameni, Eurocontainerul și Europubela, cu motorină în fiecare zi și plata s-a făcut undeva prin octombrie-noiembrie-decembrie. După 12 luni, după un an. Sigur că firma ne-a acționat în instanță și a câștigat! Instanța nu a ținut cont de problemele pe care noi le-am avut, mi-a spus: domnul primar, nu e clar?! Ai avut un contract și dacă nu plătești la 30 de zile, plătești majorat! Da, așa este... Și eu n-am avut alternativă, să merg în altă parte, la un alt Peco, pentru că nu ne-ar mai fi dat nimeni carburant. Acum nu ne execută nimeni silit. Noi suntem în procedură cu statul român, am câștigat și în data de 16 iunie avem proces la Înalta Curte de Casație și Justiție și se va rezolva problema, în sensul că statul a aplicat o corecție greșită" a explicat primarul pentru Bistrițeanul.ro.
Primăria din Sîngeorz-Băi a avut blocate conturile în urma faptului că investiţiile au fost sistate în 2013 ca urmare a unei corecţii financiare aplicate proiectului „Dezvoltarea infrastructurii de turism balnear pentru sporirea atractivităţii Regiunii Nord-Vest (Turda – Sîngeorz-Băi), cofinanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013. În urma blocajului din 2013 Primăria Sîngeorz-Băi s-a ales cu o gaură uriașă în buget și cu datorii de miliarde.
UPDATE:
Primarul orașului, Roland Venig, susține că la această oră toate datoriile către firma care deține stația de carburanți au fost plătite. "Situația este una reală. Am avut aceste datorii, dar le-am plătit. Suntem la zi cu toate cheltuielile! Am plătit și pe luna ianuarie și februarie cheltuielile cu motorina. Ne judecăm în continuare cu statul pentru cei 9 miliarde de lei și, până acum am câștigat. Mai avem în iunie termen la Înalta Curte de Casație și Justiție" a mai completat primarul orașului după apariția articolului.