Se apropie începutul noului an şcolar şi părinţii doresc ca micuţii lor să se prezinte impecabil. Doar că banii nu mai sunt ce-au fost şi chiar dacă cerinţele copiilor sunt mari, părinţii nu se mai avântă la cumpărături ca altădată.
„Îmi amintesc de vremea când eram eu la şcoală, în special în clasele primare. Cum duminică seara, înainte de prima zi de şcoală, ne aşeza mama pe un scăunel hainele cele noi pentru şcoală: de la lenjerie intimă până la uniformă, codiţe, cordeluţe. Şi acum simt mirosul ghiozdanului nou, al penarului cu creioanele ascuţite de tata. Iar batistuţa nu lipsea din peisaj pentru că ştiam că doamna învăţătoare ne va pune să o întindem pe bancă şi să ne ţinem mâinile pe ea pentru a ne verifica unghiuţele. Această cantitate de lucruri nou - cumpărate accentua mai mult emoţiile începerii unui nou an şcolar” povesteşte F.T.
Mai sunt două săptămâni până va începe noul an şcolar. Părinţii îşi pregătesc copiii şi fac cumpărăturile necesare, însă banii nu mai sunt ce au fost.
„Copiii din ziua de azi sunt pretenţioşi. Au tot felul de idei şi producătorii ştiu asta, tocmai de aceea măresc preţurile” a explicat o mamă.
Noua modă în materie de obiecte şcolare sunt cele care au imprimate pe ele imagini din desenele cu Ben 10 şi cu Monster High. Un penar simplu cu aceste imprimeuri costă de la 30 de lei în sus, iar unul dublu cu cele necesare în el ajunge şi la 90 de lei. Un ghiozdan nou de acest gen are preţul de la 120 lei în sus.
Astfel, doar ghiozdanul, penarul şi câteva caieţele scot din buzunarul părinţilor pe puţin 300 lei.
„Măcar dacă ar fi de calitate. Dar şi producătorii aşa le fac, să fie siguri că te întorci să mai cumperi. Şi copiii plâng că numai de un anumit fel le trebuie şi uite aşa, dai o căruţă de bani pe lucruri aproape de nimic” a explicat I.M.
Dacă la rechizite mai adaugi şi hăinuţele noi, pentru copiii care nu au o uniformă impusă de şcoală, părinţii mai scot din buzunare câteva sute de lei.
Astfel, întrebarea rămâne: nebunia cumpărăturilor dinainte de începutul anului şcolar e ca în urmă cu ceva ani, sau lipsa banilor ne fac să fim mai reţinuţi?