In perioada octombrie - noiembrie, Inspectoratul Judetean de Politie Bistrita-Nasaud, prin Compartimentul de Analiza si Prevenire a Criminalitatii, va derula la nivelul municipiului Bistrita campania nationala "Tu cui dai accept?", pe linia prevenirii pornografiei infantile pe internet.
Campania se va desfasura in cadrul Scolii Generale nr. 1 din Bistrita. Proiectul "Tu cui dai accept?" este rezultatul unui parteneriat intre Politia Romana si Politia Norvegiana si are ca obiective prevenirea si constientizarea opiniei publice cu privire la modalitatile concrete de evitare a victimizarii copiilor prin Internet.
In urma unui studiu sociologic national realizat de Politia Romana, s-a conturat ca public tinta elevii din ciclul gimnazial, cu varstele intre 11 si 15 ani, acestia fiind la varsta descoperirii Internetului si utilizarii retelelor de socializare.
La nivelul municipiului Bistrita, campania va fi implementata in Scoala Generala nr. 1 Bistrita, cu elevii celor 19 clase din ciclul gimnazial, conform urmatorului calendar:
18 si 19 octombrie, ora 13.00;
25 si 26 octombrie, ora 13.00;
27 octombrie, orele 10.00, 12.00 si 13.00;
28 noiembrie, ora 13.00
Politistii din cadrul Compartimentului de Prevenire vor veni in intampinarea elevilor cu materiale preventive (afise, pliante), filmulete educative, vor fi organizate concursuri, iar premiile vor consta in tricouri, pixuri, mouse-paduri, USB-uri si diplome cu mesajele campaniei.
Recomandari preventive promovate in cadrul campaniei:
- protejarea datelor personale si a parolei – prin date personale intelegand inclusiv adresa, scoala unde invata minorul, informatii despre familie, etc
- evitarea intalnirilor cu persoane cunoscute pe internet sau anuntarea parintilor despre intentia unor astfel de intalniri;
- selectarea atenta a imaginilor pe care le posteaza pe internet – este vorba de constientizarea faptului ca odata postate aceste fotografii, pot fi vazute sau folosite de oricine, oricand. Totodata, fotografiile postate „pot spune ceva” despre profilul copilului in cadrul retelei.
- respingerea unor contacte „agresive” venite din partea altor persoane si anuntarea acestor incidente.
- sfaturi destinate parintilor, acestia fiind cei care stabilesc regulile si timpul pe care copii pot sa-l aloce utilizarii Internetului: pozitionarea computerului conectat la Internet intr-o zona deschisa a casei, de unde se poate supraveghea usor copilul, de preferat in camera de zi.
COMPARTIMENTUL RELATII PUBLICE SI RELATII CU PUBLICUL