Comisia specială constituită cu scopul de a monitoriza și controla tot ce se întâmplă la groapa de gunoi de la Tărpiu pare să-și fi luat rolul în serios. Potrivit vicepreședintelui de CJ, Ioan Țintean, deja s-a început acoperirea deșeurilor cu pământ, eliminându-se mirosul de nesuportat din zonă.
Vitalia a renunțat la colectare, însă administrează în continuare groapa ecologică de la Tărpiu. La începutul acestei luni, Consiliul Județean a hotărât constituirea unei comisii speciale, care să stea cu ochii pe tot ce se întâmplă la Tărpiu.
Deja primele ședințe și întâlniri în acest sens au avut loc, iar lucrurile par să se miște, cel puțin asta susține vicepreședintele de Consiliu Județean, Ioan Țintean. Acesta a precizat pentru Bistrițeanul.ro că deja s-au cerut mostre de aer și apă instituțiilor abilitate, apelându-se și la expertiza specialiștilor de la Agenția pentru Protecția Mediului, Sistemului de Gospodărire a Apelor și Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu. Se pare că astfel de probe vor fi puse la dispoziția comisiei periodic de acum înainte.
„Vineri am făcut ultima vizită și am văzut că au început să pună pământ peste deșeuri. Nu mai este miros”, a declarat vicepreședintele de Consiliu Județean Ioan Țintean pentru Bistrițeanul.ro.
O filmare cu drona pe care a făcut-o publică Bistrițeanul.ro a scos în evidență faptul că deșeurile nu au fost acoperite cu pământ cum trebuia, decât în proporție nesemnificativă. Filmulețul îl puteți urmări AICI.
Proiectul prevedea ca groapa de gunoi să fie înconjurată de copaci, pentru a evita răspândirea deșeurilor cu ajutorul vântului pe pășunile și terenurile din apropiere. Cum copacii nu au fost plantați, administratorii gropii de gunoi sunt nevoiți să apeleze la plase speciale care să împiedice pungile de plastic să își ia zborul. Nu se va renunța însă nici la copaci, aceștia urmând să fie plantați în viitorul apropiat, a asigurat Ioan Țintean.
Potrivit vicepreședitelui de Consiliu Județean, stația de tratare funcționează conform parametrilor, iar levigatul este tratat corespunzător. Acestea sunt doar primele măsuri luate în ceea ce privește groapa ecologică de la Tărpiu. În cadrul ultimei întâlniri de ieri s-a stabilit un termen de 60 de zile pentru propunere de soluții:
„Termenul acordat comisiei pentru analiză și propunere de soluții este de 60 de zile, la finalul cărora va fi prezentat un raport în acest sens”, precizează reprezentanții Instituției Prefectului, într-o postare pe pagina de Facebook.