Licitația pentru proiectul cu fonduri norvegiene obținut de Consiliul Județean - „Concept de amenajare, funcționare și revitalizare a unor spații interioare și a curții Muzeului Județean Bistrița-Năsăud" a fost adjudecată. O firmă din Hunedoara se va ocupa de modernizările curții și clădirii pentru o sumă care depășește 4,5 milioane de lei.
Firma SC Electra Geniu SRL din județul Hunedoara, singura de altfel care a participat la a doua licitație pentru amenajarea curții interioare a Muzeului Județean Bistrița-Năsăud, a avut o ofertă declarată câștigătoare de comisia de licitație.
Pentru o sumă de 4.535.525 lei, la care se mai adaugă și TVA-ul, firma din Hunedoara va începe în curând munca la muzeu, conducerea complexului Muzeal Bistrița-Năsăud cerându-le scuze, printr-un comunicat de presă, bistrițenilor, dar și turiștilor pentru inconvenientul creat în următoarea perioada în vizitarea muzeului din Bistrița din pricina lucrărilor de amenajare care se fac aici.
„Accesul în secție și în curtea muzeului va fi îngreunat datorită lucrărilor aflate în desfășurare. Vă anunțăm totodată că o să relocăm animalele aflate în grija noastră în alte locații care vor fi anunțate ulterior, sau așteptăm soluții de adopție a unora dintre ele. De asemenea, activitatea expozițională de la sediu va fi relocată în clădirea de pe strada Dornei, nr. 5, respectiv Casa Argintarului sau în celelalte 10 locații aflate pe teritoriul județului, unde vă așteptăm cu drag", anunță managerul instituției, Alexandru Gavrilaș.
Conducerea Consiliului Județean a avut emoții legate de lucrările care urmează să se desfășoare la Muzeul Județean, pentru care a fost alocată o sumă de 4,6 milioane de lei, o bună parte din bani fiind obținuți din fonduri norvegiene.
La prima licitație organizată nu s-a prezentat nimeni din cauza timpului destul de scurt până când ar fi trebuit finalizată lucrarea. Între timp, conducerea CJ a reușit să primească un termen mai lung de execuție, ca firmele interesate de această lucrare să se poată încadra liniștite în termene.
Lucrările vor include renovarea clădirii principale a Muzeului, dar și reamenajarea curții interioare și dotarea cu mijloace moderne de expunere și informare.
O parte importantă din lucrări vizează amenajarea subsolului, care, momentan, nu este pus în valoare și care va deveni un spațiu interactiv de creație.
Cea mai deosebită lucrare va fi realizată însă în curtea interioară, care se poate transforma într-un parc, cu alei și gazon, căsuța din lemn și bisericuța aflate în curtea Muzeului pentru conservare, urmând și ele să fie puse în valoare.