1.745.000 RON a alocat în acest an Primăria Bistrița pentru un proiect care, după ce va fi realizat, în 2020, va transforma Bistrița într-un oraș european. Este vorba de reabilitarea centrului istoric, o parte importantă fiind reabilitarea unor clădiri din șirul Sugălete.
Ansamblul Sugălete este un complex de 13 clădiri care datează din secolul XV, și este una dintre cele mai tipice construcții renascentiste din Transilvania. Ansamblul este format din mai multe clădiri etajate, legate între ele prin intrări spațioase care formează o galerie cu 20 de bolți sprijinită pe 21 de pilaștri.
Casele, cu o arhitectură în stil gotic, ocupau încă din Evul Mediu zona cea mai importantă a orașului - a pieței centrale. Această zonă Bistriței a fost locuită în secolele XV-XVI de familiile bogate ale patricienilor locali și care se ocupau cu activități comerciale. Complexul Sugălete a fost refăcut în anul 1475 după un incendiu devastator care a distrus multe clădiri din centrul orașului.
În prima casă exista o farmacie, prima deschisă în oraș, numită La Vulturul Negrul, apoi în următoarea clădire a fost deschisă librăria Binder iar celelalte case erau în proprietatea familiilor, iar șiruri era încheiat de Casa Parohială Evanghelică, casă care și-a păstrat și astăzi aceeași destinație.
Primarul Bistriței, Ovidiu Crețu, consideră că ansamblul Sugălete este, după Biserica Evanghelică al doilea obiectiv de importanță deosebită pentru orașul nostru. Municipalitatea vrea să acceseze fonduri europene pentru a reuși să reabiliteze bolțile ansamblului și o parte din clădirile de aici, care se află încă în domeniul public. Chiar dacă oamenii care dețin în proprietate aceste clădiri și nu-și permit să le reabiliteze, Primăria Bistrița nu poate accesa fonduri europene decât pentru clădirile pe care le are în proprietate. Totuși va încerca să reabiliteze fațadele tuturor clădirilor care sunt prinse în ansamblul Sugălete.
"Reabilitarea centrului istoric va fi o continuare a perioadei de finanțare 2007-2013, obiectivul principal va fi atragerea de fonduri europene pentru perioada 2014-2020. Anul acesta an alocat o sumă importantă pentru proiectare. Este vorba de un volum extrem de mare de proiectare iar reabilitarea centrului istoric presupune restaurarea completă a Bisericii Evanghelice și reabilitarea unei părți din ansamblul Sugălete. Din păcate, nu am putut să prindem întreg ansamblul la reabilitare și asta datorită proprietății, pentru că este o bună parte proprietate privată și legislația este extrem de severă. Atunci am preferat să facem ceea ce putem face... Este vorba despre trei sau patru clădiri. Reabilitarea cetății medievale mai cuprinde și reabilitarea celorlalte opt pasaje care mai rămân, reabilitarea zidului cetății și punerea lui în valoare, reconstruirea porții lemnelor și reabilitarea străzilor din zona centrală a municipiului, zona veche și mă refer aici la străzile George Coșbuc, Nicolae Titulescu, Baba Novac, Dobrogeanu Gherea, Mihail Kogălniceanu, Țibleșului, Vasile Ionașcu, Ciprian Porumbescu și Alexandru Vlahuță, străzi care vor fi reabilitate cu pavaj din piatră naturală iar străzile Lupeni, Ion Luca Caragiale, Barbu Ștefănescu Delavrancea, Zorilor, Vasile Alecsandri, vor fi reabilitate pe partea rutieră cu asfalt. Vom depune deasemenea proiectul de modernizare a Pieței Centrale în conformitate cu planul urbanistic pe care îl avem. În plus, mai avem în vedere reabilitarea a două monumente istorice este vorba de Piața Centrală numărul 2 - Primăria veche și de strada Dornei numărul 12 unde este Direcția pentru Servicii Sociale. Sunt două clădiri monument istoric pe care le vom reabilita pe Programul Operațional Regional și le vom pune în valoare inclusiv turistică. Acest capitol va asigura apoi baza cererilor de finanțare pentru perioada 2014-2020 în momentul în care acestea vor fi finalizate, în 2020, Bistrița va fi un oraș european" a declarat primarul Ovidiu Crețu.