Înalta Curte a stabilit unde se va judeca procesul între Vitalia și Consiliul Județean pe tema reducerii tarifelor de depozitare a gunoiului istoric de la Bistrița, Beclean și Sîngeorz-Băi. Dosarul s-a plimbat pe la Tribunalul Prahova și Bistrița-Năsăud, însă instanța supremă a stabilit ieri competența Tribunalului Prahova.
După ce Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a aprobat o hotărâre prin care gunoaiele aflate în depozitele istorice de la Bistrița, Beclean și Sîngeorz-Băi să fie depozitate în depozitul ecologic de la Tărpiu, administrat de compania Vitalia Servicii pentru Mediu la un tarif mai mic, compania a cerut Consiliului Județean să revină asupra deciziei.
Întrucât consilierii au fost de neclintit, firma a acționat instituția în judecată cerând daune de aproape 2 milioane de lei, cât a pierdut prin decizia consilierilor județeni.
Vitalia a acționat Consiliul Județean în judecată la Tribunalul Prahova, unde se află sediul social al firmei, însă dosarul a fost trimis la Tribunalul Bistrița-Năsăud, niciuna dintre cele două instanțe nereușind să stabilească care dintre ele este competentă să soluționeze această cauză.
În cele din urmă, dosarul a ajuns pe masa judecătorilor Înaltei Curți de Casație și Justiție care au decis ieri că instanța competentă pentru a soluționa această cauză este Tribunalul Prahova. În aceste condiții, juriștii Consiliului Județean vor trebui să facă drumuri la Tribunalul Prahova, președintele CJ, Radu Moldovan neintenționând să angajeze pentru această cauză vreun avocat.
După ce Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a adoptat hotărârea de creștere a tarifelor de depozitare la depozitul ecologic de la Tărpiu, administrat de compania Vitalia, de la 42,82 lei/tonă la 69,74 lei/tona de deșeuri depozitată a revenit asupra deciziei, menționând într-o nouă hotărâre că tarifele noi nu se aplică și deșeurilor istorice care ar fi trebuit transportate încă din primul an de administrare a acestui depozit de către compania Vitalia care a câștigat licitația pentru transportul și colectarea deșeurilor din întreg județul.
În aceste condiții compania a pierdut peste1,8 milioane de lei bani pe care speră să îi recâștige în instanță.