Lucrarile la groapa de gunoi de la Tarpiu au fost finalizate. Conducerea CJ BN a anuntat astazi ca in aproximativ zece zile deseurile colectate din intreg judetul vor fi transportate la groapa de la Tarpiu. De asemenea, reprezentantii CJ BN au precizat ca momentan pretul gunoiului va ramane acelasi.
La 22 de kilometri de municipiul Bistrita, in localitatea Tarpiu, a fost amenajata o groapa de gunoi ecologica. Lucrarile de amenajare a gropii de gunoi de la Tarpiu au inceput in 8 martie 2009 si luna aceasta au fost finalizate. Termenul maxim de finalizare era de 12 luni insa din cauza unor izvoare care erau chiar pe locul in care era sapata groapa constructorii au fost nevoiti sa scoata de acolo circa 300.000 de metri cubi de argila. Toata argila a fost inlocuita cu alta, adusa de la Dumitra, o argila care nu face probleme atunci cand intra in contact cu apa.
Centrul de la Tarpiu cuprinde un depozit ecologic, o statie de compostare a deseurilor si o statie de sortare a deseurilor.
“Din multele proiecte de acest gen care se implementeaza in Romania cel de la Bistrita-Nasaud este primul care a fost finalizat. Noi am fost judetul fruntas. Transportul deseurile din judet la groapa de la Tarpiu va incepe in termen de zece zile. Momentan nu se va face licitatia pentru stabilirea firmei care sa transporte deseurile din judet la acest depozit. Deocamdata vor face acest lucru firmele care s-au ocupat si pana acum de colectarea deseurilor. Pretul pe care bistritenii il vor plati pentru deseurile menajere va ramane acelasi. Cei care vor colecta nu au de ce sa il scumpeasca. Numai daca cei care vor prelua dupa licitatie acest serviciu o sa perceapa, ceea ce nu cred ca se va intampla, un alt tarif. Procedurile de atribuire a serviciului de colectare sunt stabilite de lege si anume 120 de zile. Asta inseamna ca pe la sfarsitul lunii martie, inceputul lui aprilie se va intampla si acest lucru”, a explicat presedintele Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, Liviu Rusu, in cadrul unei vizite facuta la depozitul ecologic de la Tarpiu.
Noul depozit are o capacitate de stocare de 1,2 milioane de metri cubi de deseuri.
“Ma bucur ca dupa doi ani am reusit ca aceasta investitie sa fie astazi finalizata. Intreaga suparafata pe care se afla depozitul este de 22 de hectare, o suparafata de teren pusa la dispozitie de catre Primaria Dumitra. Aceasta prima celula care a fost construita are o suprafata de 4,6 hectare. Vor mai fi amenajate inca patru celule de depozitare. Aici, in acest depozit vor fi depozitate deseuri mixte, deseuri colectate selectiv si deseuri verzi”, a explicat managerul proiectului, Vasile Moldovan in cadrul aceleiasi vizite.
Investitita, facuta cu bani de la Uniunea Europeana, este de 49 de milioane de lei. Lucrarile fac parte din proiectul “Sistem de management integrat al deseurilor solide din judetul Bistrita-Nasaud”, finantat cu bani europeni si care are o valoare de 155 de milioane de lei.