Firme dar şi persoane răuvoitoare din Rodna fură ca-n codru din Casa Scriitorilor de la Valea Vinului: locuitorii din zonă au umplut curtea de lemne şi rumeguş, au spart geamurile, au folosit paturile cabanei şi au spart chiar şi un perete al unei toalete pentru a ajunge la cazanul care încălzea apa în imobil.
Fără să le pese că au un singur monument istoric în zonă cu un potenţial turistic care merită şi poate fi exploatat la maximum – unii dintre locuitorii din Valea Vinului se comportă ca nişte hoţi barbari, încalcă proprietăţile statului şi fură tot ce apucă.
Cu puţin timp înainte de începerea taberei culturale „Realism magic la Valea Vinului” curtea Casei Scriitorilor era plină de lemne şi rumeguş, cărămizile erau frumos stivuite şi gata să fie furate iar gardul era tăiat şi distrus de oamenii care locuiesc în apropierea Casei Scriitorilor.
„Din momentul în care s-a început clasarea Casei Scriitorilor ca şi monument istoric, clădirea a devenit practic bun al statului iar cei care o jefuiesc fără ruşine riscă dosare penale” afirmă Alexandru Uiuiu, şeful Direcţiei pentru Cultură Bistriţa-Năsăud care a anunţat astăzi poliţia, Prefectura şi Inspectoratul de Stat în Construcţii în legătură cu această situaţie.
Uniunea Scriitorilor din România a renunţat la proprietatea asupra Casei Scriitorilor de la Valea Vinului, Ministerul Culturii trebuie să accepte această renunţare şi să preia imobilul în calitate de proprietar, însă lucrurile se mişcă încet iar locuitorii din zonă încearcă să profite cât pot de pe urma acestei confuzii.
„Chiar dacă nu este finalizată clasarea Casei Scriitorilor ca şi monument istoric de clasa B, din momentul în care aceste demersuri au început – clădirea este considerată deja monument istoric!” afirmă Alexandru Uiuiu, subliniind că cei care o invadează şi o jefuiesc comit o infracţiune asupra unei proprietăţi de stat.