S-a născut la Bistriţa, părinţii ei sunt profesori la Colegiul “Liviu Rebreanu” şi la Liceul de Arte, s-a stabilit în Cluj şi predă engleza la o şcoală de cartier, reuşind să-i impresioneze pe specialiştii celebrei universităţi din Cambridge care i-au acordat recent o bursă la care râvnesc cei mai buni dascăli de engleză din lume. Cătălina Cocan!
În plin scandal al şpăgilor care se dau sau se solicită în şcoli – o profesoară din Bistriţa demonstrează, zi de zi că, în ciuda salariului care nu motivează performanţa, minunile încă există în învăţământul românesc.
Jurnaliştii de la Adevărul îi acordă un amplu spaţiu editorial profesoarei de 32 de ani Cătălina Cocan, din Bistriţa, stabilită acum la Cluj unde predă engleza într-o şcoală de cartier.
Cătălina Cocan a câştigat recent o bursă acordată de Universitatea Cambridge celor mai buni dascăli de engleză din lume. Ea a scris un eseu despre cum sunt motivaţi elevii români de testele Cambridge de limba engleză.
Tânăra profesoară foloseşte metode moderne de predare şi este la curent cu tot ce mişcă în domeniu – scriu jurnaliştii de la Adevărul.
Faptul că ziarele din Anglia trag semnale de alarmă privind invazia muncitorilor români în peninsulă, nu i-a împiedicat pe specialiştii de la prestigioasa universitate Cambridge să premieze o profesoară de engleză din România pentru bune practici în procesul de predare, evaluare şi dezvoltare profesională. Cătălina Cocan, o tânără dăscăliţă la şcoala de cartier Alexandru Vaida-Voevod, din capitala Ardealului, a obţinut, la finalul lunii decembrie, "Bursa dr. Peter Hargreaves IATEFL 2014" din partea Cambridge English Language Assessment, o componentă a Universităţii Cambridge (Anglia), formată din specialişti care gestionează sistemul de certificări privind nivelul de cunoaştere a limbii engleze peste tot în lume - mai scriu jurnaliştii de la Adevărul.
Astfel de burse au mai primit, anul acesta, încă patru profesori de engleză (ca limbă străină) din întreaga lume.
“Am câte o zi în care nu m-aş duce la şcoală, m-aş duce oriunde altundeva, însă poate nu în fiecare clasă, dar la o clasă din două întâlnesc un elev pe care, cred eu, reuşesc să-l schimb în bine. Acest lucru mă motivează foarte tare. Şi mă întâlnesc cu copilul acela, care de la început a vorbit cu mine numai în engleză, şi mă întreabă ceva în engleză şi se mai întâmplă să fie câte un coleg de altă specialitate prin preajmă... deja ziua e salvată”, spune, zâmbind profesoara originară din Bistriţa.
Mai multe despre Cătălina Cocan puteţi citi AICI.
Foto: Remus Florescu