În vederea desfășurării evenimentelor (spectacole, concerte, întruniri) în aer liber, cu capacitate mai mare de 200 de locuri pe scaune ori având destinație comercială cu aria desfășurată / suprafața mai mare sau egală cu 2500 m² este necesar să obțineți în prealabil autorizație de securitate la incendiu.
Necesitatea obținerii autorizației de securitate la incendiu este prevăzută în art. 30 din Legea nr. 307/2006, privind apărarea împotriva incendiilor cu completările și modificările ulterioare, coroborat cu prevederilor art. 1 lit. r din H.G.R. nr. 1739/2006, completată și modificată cu H.G.R. nr. 19/2014.
Documentele necesare sunt cele stabilite în prevederile art. 13 alin. 4 din Normelor metodologice de avizare şi autorizare privind securitatea la incendiu şi protecţia civilă, aprobate prin O.M.A.I. nr. 3/2011.
Pentru spectacole desfășurate în interiorul construcțiilor (săli de spectacole, concerte, mese festive de Revelion şi altele asemenea) pentru situația în care spațiile sunt încadrate în categoria sălilor aglomerate, (definite conform reglementărilor tehnice specifice domeniului securități la incendiu) este obligatorie solicitarea/obţinerea autorizaţiei de Securitate la incendiu a construcției.
De asemenea, menţionăm că: „Folosirea flăcării: lumânări, făclii, torţe şi altele asemenea pe timpul festivităţilor desfăşurate în restaurante sau pentru ambianţă ori divertisment în restaurante, baruri, cluburi, discoteci etc. este interzisă".
În cazul în care este obținută autorizația de securitate la incendiu, iar organizarea evenimentului nu modifică condițiile care au stat la baza emiterii acesteia (capacitatea sălii, numărul de fluxuri, destinație, etc.), autorizația este valabilă numai însoțită de documentația tehnică vizată spre neschimbare, în conformitate cu prevederile art. 16 din Normele metodologice de avizare şi autorizare privind securitatea la incendiu şi protecţia civilă, aprobate prin O.M.A.I. nr. 3/2011.
Pentru situația în care prin organizarea evenimentului se schimbă condițiile care au stat la baza emiterii autorizației de securitate la incendiu (schimbarea de destinație, capacitate, fluxuri, etc.) sau construcția în ansamblu nu este autorizată din punct de vedere al securității la incendiu pentru desfășurarea acestor evenimente, autorizația de securitate la incendiu se emite pe baza documentelor prevăzute în Normele metodologice de avizare şi autorizare privind securitatea la incendiu şi protecţia civilă, aprobate prin O.M.A.I. nr. 3/2011.
Precizăm şi faptul că documentația tehnică în vederea emiterii autorizației de securitate la incendiu se va depune obligatoriu cu cel puțin 30 de zile înainte de realizarea evenimentului la sediul Inspectoratului.
Planificarea, organizarea şi desfăşurarea spectacolelor, meselor festive de Revelion, nunților sau a altor evenimente fără obținerea în prealabil a autorizației de securitate la incendiu atrage după sine răspunderea contravențională, respectiv penală, după caz, conform prevederilor Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, cu modificările şi completările ulterioare, responsabilitatea revenind în totalitate/ fără echivoc tuturor factorilor implicaţi în conformitate cu prevederile art.9 din Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor.
Relații suplimentare se pot obține la sediul inspectoratului din municipiul Bistrița, Bulevardul Republicii nr. 3-5, in zilele de luni-joi între orele 08.30 – 12.30.
INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE ISU „BISTRIŢA”