Când vine vorba de cumpărat carne de miel, bistrițenii aleg supermarketurile. Puțini sunt cei care mai cumpără mielul viu și îl sacrifică pentru masa de Paște. Cu toate că prețul este mai mic decât în anii precedenți, clienții vin într-un număr foarte mic să își cumpere miei.
Veniți din fiecare colț al județului, comercianții care își vând mieii au motive serioase să se plângă. Întrebat despre vânzarea de anul trecut, un comerciant din Prundu Bîrgăului ne-a povestit că în trei zile a vândut peste 20 de miei. Anul acesta, la mai puțin de trei zile rămase până la Paște, a vândut doar trei miei și se consideră un caz fericit. Cei care au venit astăzi în piața de pe strada Tărpiului se plâng că nu au reușit să vândă niciun miel.
Vânzătorii au observat că de la an la an tot mai puțină lume cumpără mieii vii, preferând să îi ia gata sacrificați din supermarketuri.
Anul acesta prețul pe kilogram se învârte între 9 și 10 lei, iar comercianții sunt dispuși să mai negocieze prețul.
„Anul trecut stătea lumea la coadă ca să cumpere un miel comparativ cu acest an când se vând maxim 4-5 miei pe zi”, povestește un vânzător prezent astăzi în piața de pe strada Tărpiului.
Anul trecut, prețul pe kilogram de carne de miel era de 14 lei și chiar și în aceste condiții vânzarea mergea mult mai bine ca în acest an.
Cei care își cumpără mielul viu îl pot sacrifica chiar în piață unde este amenajat un punct de sacrificare temporar.
Făcând haz de necaz un comerciant ne-a spus că nu se supără dacă rămâne cu mieii nevânduți pentru că are mai mulți pentru el. Punctul de sacrificare de pe strada Tărpiului funcționează sub supraveghere sanitar-veterinară și este deschis între orele 08:00 și 18:00.