Numărul tinerilor bistriţeni care vor să devină poliţişti, pompieri sau jandarmi este în continuă scădere! Dacă în 2010 peste 700 de tineri vroiau să îmbăţişeze o carieră militară, iar în 2011 au fost 116, în acest an doar 53 de tineri şi-au depus dosarele pentru a urma cursurile unei astfel de şcoli.
Se pare că tinerii bistriţeni s-au speriat de măsurile drastice care au fost impuse de guvernanţi şi nu mai vor să lucreze ca şi bugetari. Mai mult de atât, nu mai vor nici să obţină un post de muncă în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Dacă înainte de anul 2011 era „bătaie” mare pe locuri pentru a intra la o Academie de Poliţie sau la o şcoală de subofiţeri se pare că în ziua de astăzi tinerii nu se mai înghesuie să devină pompieri, poliţişti sau jandarmi.
Dosarele pentru a intra la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” trebuiau depuse până în data de 22 iunie, iar pentru a urma cursurile unei şcoli de subofiţeri se mai pot depune dosare până la data de 10 august.
Până în prezent, la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud „au fost depuse un număr de 9 dosare de către cei care vor să participe la concurs pentru a intra la Academia de Poliţie şi 25 de dosare, până în prezent, pentru cei care vor să urmeze cursurile unei şcoli de agenţi de poliţie”, a declarat pentru Bistriţeanul.ro, purtătorului de cuvânt a instituţiei, inspector Antonela Gorgan.
Dosare puţine au fost depuse şi la sediile celorlate instituţii militarizate. Conform purtătorului de cuvânt a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, plt. Marius Rus, au fost depuse două dosare de către tinerii care vor să intre la Academie şi şapte pentru cei care vor să urmeze cursurile unei şcoli de subofiţeri.
Nici o carieră în jandarmerie se pare că nu mai este pe placul tinerilor bistriţenilor. „Până la data de 22 iunie au fost depuse un număr de patru dosare. Până în prezent, pentru şcoala de subofiţeri, au fost depuse şase dosare: două fete şi patru băieţi”, a declarat pentru Bistriţeanul.ro, purtătorul de cuvânt a Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Bistriţa-Năsăud, lt. Georgeta Câşvan.
În anul 2010, 717 tineri bistriţeni vroiau să devină poliţişti, jandarmi sau pompieri, iar în anul 2011, 116 de tineri şi-au exprimat această intenţie în acest an, puţin peste 50 de tineri mai vor să îmbrăţiseze o carieră militară.