Judeţul nostru se află printre puţinele zone din ţară unde de 1 Martie fetele oferă mărţişoare băieţilor. Apoi, cel care primeşte cele mai multe mărţişoare, se presune a fi cel mai dorit dintre bărbaţi de tinerele domniţe.
Dacă în toată ţara femeiele primesc mărţişoare de 1 Martie, la Bistriţa tradiţia este diferită. Astfel, fetele pregătesc cu câteva zile înainte mărţişoarele norocoase ilustrând coşari, trifoi cu patru foi, ghiocei, iar în prima zi de primăvară le oferă băieţilor.
Cu toate că obiceiul schimbului de mărţişoare se estompează odată cu trecerea timpului, el se practică la scară mare în şcoli. Fetiţele sunt învăţate încă din clasa I să cumpere mărţişoare pentru colegii de clasă şi pentru prieteni în prima zi a lunii martie. Băieţii, la rândul lor pregătesc cu migală bucheţele de ghiocei şi dulciuri pentru fetele de la care au primit mărţişoare şi le oferă acestora în ziua de 8 Martie.
De asemenea, se spune că fetele trebuie să poarte amuleta din şnurul răsucit alb şi roşu pentru a nu fi fripte de soare şi pentru a fi avea noroc tot anul. În unele zone se obişnuieşte ca în prima dimineaţă din primăvară fetele să îşi spele faţa cu zăpada proaspătă pentru a fi frumoase şi peţite de băieţi.
E de la sine înţeles că tradiţia s-a transformat din una pur simbolică de întâmpinare a primăverii într-o veritabilă afacere. Astfel, mărţişoarele clasice au fost înlocuite cu cadouri scumpe, iar ghioceii cu bijuterii de valoare, pietre preţioase şi atenţii care îi fac pe oameni să scoată din buzunare tot mai mulţi bani.