Interesele elevilor – mai presus de orice. Cam asta ar fi concluzia care rezultă în urma unui referendum organizat între sindicaliştii din învăţământ. Profesorii au avut ocazia să semneze dacă sunt de acord cu boicotarea examenelor naţionale. AFLĂ câţi profesori din judeţul nostru au semnat pentru boicot:
„Din cei 4370 de membri de sindicat din Bistriţa-Năsăud – doar 1813 au semnat că ar fi de acord cu boicotarea examenelor naţionale. Asta ar reprezenta un procent de 41,5%, ori pentru a se lua în calcul posibilitatea unui protest, am fi avut nevoie de un procent de peste 51%. Prin urmare, ca şi până acum, examenele naţionale şi probele scrise la Bacalaureat care încep luni se vor desfăşura fără probleme”, a explicat pentru Bistriţeanul.ro, Emil Mocian, preşedintele Uniunii Judeţene a Sindicatelor Libere din Învăţământ Bistriţa-Năsăud.
Emil Mocian a mai precizat că au existat într-adevăr câteva cazuri, la nivel naţional, precum în Iaşi, Bacău, Suceava sau Botoşani, unde numărul sindicaliştilor dispuşi să boicoteze examenele naţionale a depăşit 50%, însă, pentru că nu a fost vorba de o majoritate naţională – acţiunea de protest nu a mai fost demarată.
Pentru o oră de supraveghere la examenele naţionale aflate în plină desfăşurare, în acest moment, cadrele didactice primesc 34 de lei impozabili, a mai spus liderul sindical care a adăugat că nu i se pare relevant care sunt cei 1813 profesori care au semnat listele pentru acţiunea de protest, atâta timp cât acesta nici nu va exista.
Cadrele didactice din întreaga ţară s-au declarat, la începutul lunii iunie, nemulţumite de sistemul de salarizare şi de măririle pe care le-a propus Guvernul, iar liderii sindicali au subliniat că intenţionează să înceapă un protest care nu se îndreaptă împotriva elevilor, ci reprezintă „un mesaj disperat pe care cei din învăţământul preuniversitar îl transmit guvernului Cioloş, în ceea ce priveşte situaţia din învăţământ. Rugăm colegii să se implice în această acţiune, care va transmite cu certitudine mesajul pe care ni-l dorim. Oricum, profesorii care participă la examene erau plătiţi foarte prost; în anumite situaţii, banii primiţi nu asigură nici costurile deplasării la unitatea de învăţământ”, afirma recent Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar.