Juriștii Primăriei împreună cu viceprimarul Gelu Muthi caută soluții legale pentru a putea interveni financiar în ajutorarea oamenilor care au rămas fie fără locuință fie fără geamuri și uși în prag de iarnă. Problema este însă una complicată...
„Nu putem încă discuta pe tema reabilitării construcției cât încă expertul nu și-a spus cuvântul. Nu știm cât din construcție în mod real este afectată. În momentul de față discuția este că doar scara B ar fi afectată și pentru asta există și interdicția de a locui aici. Înainte de a putea discuta despre bani trebuie să existe un raport de expertiză la modul serios. Ca să poată să facă acest raport, care are la bază o serie de măsurători, trebuie eliberată zona de moloz. În momentul în care are măsurătorile poate face următorii pași și pentru noi e important să eliberăm repede zona. Cea mai ok variantă ar fi să găsim proiectul acelui bloc, documentația tehnică. La noi nu este, încercăm să o căutăm la Consiliul Județean și în alte părți unde ar putea fi. În momentul în care blocurile au trecut în domeniul privat lucrurile s-au diluat”, a povestit pentru Bistrițeanul.ro, viceprimarul Gelu Muthi.
Până acum două comisii formate din 11 persoane din mai multe instituții au inventariat fiecare apartament afectat de explozia de miercuri noaptea.
După ce raportul de evaluare a fost gata s-a constatat că există unele informații incomplete, astfel, comisiile au fost nevoite să se întoarcă din nou și să completeze raportul privind pagubele suferite de bistrițeni.
„Cele două comisii au început să facă un inventar al pagubelor produse atât a celor aferente bunului imobil, cât și obiectele din apartamentele care sunt cu probleme. În același timp, am identificat și bunurile care pot fi scoase din apartamente. În momentul de față suntem în etapa în care așteptăm informații de la expert. Până acum știm că scara B nu are voie să fie locuită și nici apartamentul 13 din scara A”, a mai spus viceprimarul.
Municipalitatea nu știe deocamdată nici dacă va plăti reparațiile: „vizavi de reparațiile care se vor face, nu pot să vă spun exact felul în care, dacă vom ajuta, cum va fi acesta. După ce avem expertiza tehnică ne vom putea pronunța...”, a explicat Gelu Muthi.
Întrebat dacă această situație se înscrie în situațiile de urgență reglementate pentru a fi alocate fonduri de la stat, viceprimarul Bistriței spune că „pe tema asta încă mai avem discuții. Trebuie să ne întâlnim cu juriștii Primăriei și cu directorii din Primărie să vedem exact forma legală și posibilă a acțiunii noastre. Din păcate, atunci când vorbim de bani publici eu nu pot să vă dau o garanție în direcția aceasta, eu pot să vă spun doar că în tot ceea ce depinde de noi acționăm și cred că facem în timp util și sper să facem în timp util, de aici încolo rămâne să vedem... Este vorba de o procedură de achiziție, dar deocamdată așteptăm să vedem valoarea pagubelor după care vom putea achiziționa, sau nu, un serviciu”.
Autoritățile locale nu au încă un răspuns nici pentru bistrițenii care vor să își înlocuiască singuri geamurile și apoi să vină cu facturile la primărie.
„Și la blocul de vizavi se face evaluarea. Nu pot să ofer garanții la această oră legate de alocarea fondurilor. Am fost întrebat și eu de locatarii care vor să își înlocuiască geamurile dacă vin cu facturile - le plătește sau nu primăria. Se pune problema de achiziție la o lucrare completă și acolo nu poți să mergi cu câte o factură. Dacă se face, se face tot”, a mai spus viceprimarul.