Bistritenii si toti cei care isi doresc sa retraiasca farmecul de altadata al sarbatorii Nasterii Mantuitorului, sa-si aminteasca de gustul special al bucatelor traditionale asezate pe masa in asteptarea colindatorilor pot sa faca acest lucru in ajunul Ajunului, in vinerea Craciunului, pe pietonalul Liviu Rebreanu, cu incepere de la ora 11.00.
Fundatia Doris Moldovan, Fundatia S.A.T.E.A.N. Braila, SC CisPro SRL Galati si Asociatia Image Concept, in parteneriat cu Primaria municipiului Bistrita, va ofera Craciun in Bistrita-Nasaud! Din program nu lipseste hrana atat pentru trup, cat mai ales cea pentru suflet, adusa de oameni simpli, din cateva comunitati locale cu spirit viu, care traiesc inca sarbatorile asa cum orasenii doar si le amintesc cu nostalgie sau dupa care tanjesc cu jind.
La initiativa primarului Dumitru Balajan, femeile din ansamblul folcloric al comunei Dumitra „Flori Dumitrene” aduc pe pietonalul bistritean bucate de- le porcului facute dupa retete transmise din generatie in generatie, gospodarii satului isi scot cepurile la butoaiele cu vin si de la damigenele cu tuica pentru a oferi tuturor participantilor la prima editie a targului „Craciun in Bistrita-Nasaud” posibilitatea sa le cumpere pentru masa de sarbatori. Pe langa mancarurile traditionale, dumitrenii vin pe scena de langa bradul din centrul Bistritei cu vechi colinde din zona noastra, obiceiuri si traditii de Craciun, pentru a ne incarca de bucuria Nasterii Mantuitorului.
Comuna Salva va fi reprezentata cu cinste, asa cum stie ea mai bine, de Virginia Linul, care aduce globuri pentru bradul de Craciun, lucrate manual, cu margele, mici obiecte de podoaba care pot fi transformate in cadouri inedite pentru cei dragi si, mai ales, sufletul Craciunului de pe Valea Salautei. Artista populara nu vine cu mana goala nici pe parte de produse traditionale ci, ajutata de viceprimarul comunei Salva, Ioan Angelini, asaza la vedere sticle pline ochi cu tuica cu margele si coniac facut de casa.
Din Runcu Salvei, vin colindatori cu trasita plina de faimoasele placinte cu branza, iar de pe Valea Bargaului vor fi prezente pe pietonal adevaratele specialiste in gustul prajiturilor de casa: haiose si cornulete cu marmelada de prune adevarata, fara E-uri sau conservanti, ce ti se topesc in gura, prajituri cu mere si din foi cu miere, la care se adauga aperitive de Craciun facute in propriile lor gospodarii.
Colindatori vin sa ne ajute sa traim un adevarat Craciun in Bistrita-Nasaud si din Mariselu. Gospodarii de acolo, dar mai ales femeile din ale caror maini vor iesi cele mai pufoase paini facute in cuptor, cei mai parfumati cozonaci si cele mai savuroase sarmale, au fost mobilizati toti ca unu de nimeni altul decat preotul din sat, Aurelian Poptean.
Iar ca ajunul Ajunului sa ne aduca spiritul Craciunului, in 23 decembrie, restaurantul Hotelului Decebal si Crama Ardeleana vor pregati cea mai buna pomana a porcului, de care sa ne amintim pana anul viitor pe vremea asta... La care se adauga racituri, caltabosi, jumari, carnati si vinul fiert cu scortisoara; SC Lacto-Munteanu Srl vine cu produse lactate (cascaval, telemea, binecunoscuta smantana) toate de cea mai buna calitate, iar SC Crinelisei Srl din Sangeorz-Bai vine cu cozonaci, prajituri si paine de casa, alaturi de multe alte gospodine din toate zonele judetului care vor veni sa-si prezinte bunatatile! Totodata cei care sunt pe ultima suta de metri in a cumpara cadoul perfect vor gasi tot felul de bijuterii, ornamente de Craciun confectionate de mesteri populari si artizani.
Pe tot parcursul evenimentul scena de pe pietonal va fi plina de colindatori, veniti din cele mai indepartate colturi ale judetului.
Doris Moldovan,
Presedinte Fundatia DORIS MOLDOVAN