În Păstrăvăria Rin de la Romuli se pune la cale un „experiment” pe care puțini proprietari de crescătorii de pești s-au încumetat să-l facă. Gabi Rus încearcă de mai bine de un an să adapteze sturionii, cunoscuți pentru icrele negre, la condiții de munte.
De mai bine de un an, la păstrăvăria lui Gabi Rus de la Romuli pot fi admirați sturioni, cunoscuți în special pentru icrele negre. Prezența sturionilor la Romuli face parte dintr-un experiment pus la punct de Gabi Rus.
Acesta vrea să adapteze sturionii, întâlniți numai în mare și rar în Dunăre, la condițiile de munte. Experimentul a început anul trecut cu 15 sturioni, care s-au comportat exemplar. Niciunul nu a murit, ba mai mult au luat în greutate, asta deși au fost crescuți alături de păstrăvi în bazine descoperite, fără asigurarea unor condiții speciale.
Anul care urmează, Gabi Rus își propune să achiziționeze puiet de sturion și să-l crească de la zero, iar mai apoi, de ce nu, să intre puternic pe piața icrelor negre, asta dacă experimentul se dovedește a fi unul reușit.
Păstrăvăria de la Romuli se numără printre puținele din țară care a pus la punct un astfel de experiment. Mai există una lângă Brașov care încearcă acomodarea sturionului la condiții de munte, în timp ce alta din Negrești Oaș a apelat la bazine acoperite și a încercat să creeze condițiile întâlnite în Dunăre sau Marea Neagră.
Gabi Rus este încrezător în noul experiment, așa cum a fost și în 2011, când și-a investit toate economiile în păstrăvărie, în ciuda faptului că nu cunoștea prea multe despre acest domeniu.
Căutați în special pentru icrele negre, sturionii aduc profituri frumușele și dacă le este valorificată doar carnea, numărându-se printre cei mai scumpi pești. Aceștia sunt întâlniți în special în Marea Neagră și Marea Caspică și rar în apele fluviilor.
Tocmai supraexploatarea stocurilor naturale i-a rărit serios, sturionii fiind întâlniți în momentul de față mai mult în crescătorii. Cel mai mare producător mondial de sturioni a fost URSS, care a ajuns în 1978 să captureze peste 28 de tone. Recordul de captură a fost înregistrat de România în 1939: 1144 tone.