25 de cadre didactice din Italia, Turcia, Ungaria şi România au participat la Bistriţa, la ultima întâlnire transnațională din cadrul proiectului Erasmus+ intitulat „Nature Rangers”. Gazdă a fost Grădinița nr. 6 din Bistrița – singura grădiniță din țară coordonatoare a unui proiect strategic Erasmus+ cu finanțare europeană la apelul din 2014.
La întâlnirea din cadrul proiectului Nature Rangers – We protect throught knowledge the natural environmental au participat 25 de cadre didactice, reprezentanți ai unităților partenere din cele patru țări: Instituto Comprensivo Statale N. 1 Lanciano (Italia), Gevner Nesibe Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi Hatay (Turcia), Weores Sandor Altalanos es Muveszeti Iskola, Gyomro (Ungaria) şi Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Bistrița-Năsăud (România).
Cadrele didactice din această Grădiniță cu Program Prelungit Nr 6 din Bistriţa s-au ocupat de organizarea și desfășurarea activităților cuprinse în program.
Pentru că obiectivele principale ale proiectului sunt promovarea mișcării în aer liber și acomodarea cu natura în vederea reducerii efectelor nocive ale consumului de tehnologie - programul întâlnirii a fost gândit astfel încât să răspundă scopului proiectului și a cuprins activitatea de team-building, excursia în natură cu vizitarea unor obiective importante din împrejurimile Bistriței și activitățile outdoor desfășurate cu copiii, părinții și alți membri ai comunității.
În cadrul activităților de team-building s-au realizat exerciții și jocuri de comunicare/ cooperare, s-au prezentat activitățile derulate de fiecare unitate parteneră și s-au subliniat atât aspectele pozitive cât și cele negative ale acțiunilor din acest proiect. În cadrul excursiei didactice s-au vizitat următoarele obiective turistice: Biserica Luterană de la Herina, Parcul Dendrologic de la Arcalia, Herghelia de la Beclean, Staţiunea Figa și Lacul de la Sigmir.
Participanții străini au fost impresionați de frumusețea naturală a zonei si de bogăția culturală și istorică pe care au identificat-o pe aceste frumoase meleaguri, exprimându-și cu toții dorința de a reveni într-un viitor apropiat.
Ziua de 9 Mai –ZIUA EUROPEI a fost un bun prilej de exprimare a ideii de mișcare - ideea centrală a acestui proiect, astfel că un număr mare de copii de la Grădinița nr 6 Bistrița și părinții acestora precum și a altor participanți voluntari din comunitate au pornit la plimbare pe jos și cu bicicletele/tricicletele pe Traseul didactic de 1.000 de metri, realizat în proiect, care se întinde de la Aleea Șieului până în Parcul Municipal.
În parc, copiii au participat la un concurs de alergare în programul Europe direct coordonat de Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud.
La sediile instituțiilor implicate din oraș, respectiv GPP nr. 6 Bistrița și CJRAE BN, sunt expuse hărți care indică traseul de 1.000 de metri destinat plimbării / mișcării.
Chiar dacă proiectul se încheie în luna august a acestui an, copiii, părinții sau bunicii acestora și alți membri ai comunității vor fi încurajați să parcurgă acest traseu cât mai des. În acest fel se asigură sustenabilitatea proiectului.
Ca simbol al vieţii în continuă evoluţie, al vitalității și verticalităţii, participanții au adoptat un copac în curtea Grădinței cu Program Nr. 6 Bistrița, ultimul din cei 5 copaci adoptați de echipele de proiect în fiecare țară participantă.
Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului Erasmus Plus, program al Uniunii Europene în domeniul educației, formării profesionale, tineretului și sportului.
Toate informaţiile pe care le furnizăm reprezintă responsabilitatea exclusivă a echipei de proiect, iar Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care este folosit conţinutul acestor informaţii.