Situațiile de urgență au provocat, de-a lungul timpului, importante pagube umane și materiale, fapt ce a dus la necesitatea implicării autorităților în identificarea de soluții privind prevenirea și intervenția în cazul declanșării acestora.
Încă din secolul al XVIII-lea, Bistrița a fost afectată de o serie de incendii de mari proporții, cel nai devastator fiind considerat cel din luna februarie 1857, din cauza modului de manifestare și a pagubelor produse.
Ca urmare a evenimentelor repetate și devastatoare care au afectat comunitățile, autoritățile locale din Bistrița înființează prima formațiune de pompieri voluntari în anul 1877, formațiune care și-a desfășurat activitatea sub deviza "GOTT ZUR EHRE, DEM NÄCHSTEN ZUR WEHR"/"Lui Dumnezeu onoarea, aproapelui apărarea".
Până la sfârșitul secolului al XVIII-lea, în majoritatea localităților din jurul Bistriței și în orașe se înființează astfel de formațiuni.
Acestea își desfășurau activitatea după statute proprii, avizate de autoritățile locale și înregistrate ca persoane juridice la Magistratură.
În prezent, potrivit legii, în toate unitățile administrativ teritoriale din județ sunt constituite servicii voluntare pentru situații de urgență, aflate în subordinea consiliilor locale. Încă de la înființarea acestora, autoritățile locale s-au implicat activ în asigurarea fondurilor necesare privind încadrarea cu personal angajat și voluntar, precum și pentru dotarea cu tehnică și echipamente de intervenție specifice, necesare desfășurării activității.
Prin implicarea autorităților locale, serviciile voluntare din judeţ sunt dotate cu 34 autospeciale de stins incendii, 7 alte autospeciale de intervenție și 112 motopompe.
Serviciile voluntare, constituite la nivelul județului, sunt încadrate cu 2033 de voluntari, din care 84 sunt angajați, acestea participând, în anul 2013, la 43% din totalul intervenţiilor care au avut loc în sectoarele de competență ale acestora, consolidând astfel încrederea acordată acestora, atât de autoritățile locale, cât și de populație.
În cadrul activităților preventive desfășurate de personalul Serviciului protecție, pregătire și educație preventivă a populației din cadrul inspectoratului, cu implicarea autorităților locale se înscrie şi campania națională, ,,Vreau să fiu Voluntar”, fapt ce a dus la diseminarea informațiilor privind voluntariatul în rândul populației și elevilor, precum și la creșterea constantă a persoanelor care doresc să activeze în cadrul acestor servicii.
Personalul Serviciului protecție, pregătire și educație preventivă a populației, în cooperare cu autoritățile publice locale, s-a implicat activ în pregătirea serviciilor voluntare, care, prin dăruirea și seriozitatea de care au dat dovadă, au ajuns la un nivel de pregătire care ne face să fim mândri de ei.
În anul 2013, serviciul voluntar al municipiului Bistrița s-a clasat pe locul al III-lea la etapa naţională a concursurilor profesionale ale SVSU/SPSU, desfăşurată în municipiul Piatra-Neamţ, judeţul Neamţ.
Împreună, am străbătut un drum lung să ajungem în vârf şi suntem conștienți că va fi foarte greu să ne menținem acolo.
COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE ISU BISTRIŢA - NĂSĂUD