Contractul de gestionare a deșeurilor din județ a fost împărțit frățește între cele mai tari firme din domeniul salubrității. IRIDEX și VITALIA sunt companiile de prestigiu în domeniu, care câștigă licitații de MILIOANE de euro în toată România, dar acum se RĂZBOIESC în Bistrița-Năsăud și se ACUZĂ reciproc de lucrări de mântuială.
Consiliul Județean e prins la mijloc și, din punct de vedere al imaginii, Radu Moldovan este afectat, proiectul de gestionare a deșeurilor nefiind implementat la un an și jumătate de mandat. Managerul județului, Florin Moldovan, este cel delegat să se ocupe de bunul-mers al acestui proiect și poate fi un Moțoc al deșeurilor din județ, ca-n nuvela scrisă de Alexandru Lăpușneanul. Managerul județului nu are însă nici experiența, nici forța necesară să gestioneze un astfel de proiect, greu de ținut sub control.
Cele două imperii financiare au feliat tortul în părți relativ, egale. Astfel, Vitalia se ocupă de gestionarea depozitului și colectarea gunoaielor, iar Iridex a câștigat licitația privind construcția depozitelor de deșeuri, dar și privind realizarea pubelelor.
http://www.bistriteanul.ro/vezi-cine-pune-gheara-pe-un-contract-de-50-de-milioane-de-euro-cu-consiliul-judetean-1391374033283.html
IRIDEX aruncă pisica în curtea altora. Vitalia și Consiliul Județean - direct acuzați
De curând, IRIDEX a intentat proces Consiliului Județean și cer eliberarea scrisorilor de garanție, în valoare totală de 38 MILIARDE. Iridex (firma care a construit depozitul) acuză Consiliul Județean că nu ia măsuri și lucrările de la Tărpiu se deteriorează încontinuu, din vina celor de la Vitalia (operatorii depozitului).
Pentru problemele la depozitul de la Tărpiu, reprezentanții IRIDEX susțin că ar fi de vină operatorul, respectiv firma Vitalia, care nu operează corect depozitul.
În opinia lor, “imediat după recepţionarea lucrărilor la depozitul de la Tărpiu, Consiliul Judeţean ar fi trebuit să încredinţeze luarea unui operator, care pe lângă exploatarea deşeurilor ar fi trebuit să se îngrijească şi de întreţinere.
Asta deoarece din rapoartele de expertize geotehnice efectuate pe parcursul executării lucrărilor a rezultat că amplasamentul lucrării are un potenţial risc de apariţie a unor fenomene de instabilitate generale şi locale.
În acest sens, au fost stabilite obligaţii pentru operator şi beneficiar referitor la exploatare, întreţinere, reparaţii, evidenţă precum şi recomandări speciale pentru această lucrare” - se arată în documentele depuse la dosar.
Iridex a notificat în repetate rânduri Consiliul Judeţean despre apariţia şi evoluţia alunecărilor de teren şi a cerut luarea unor măsuri pentru punerea în siguranţă a lucrării.
Fenomenele au continuat, iar operatorul Vitalia SA ar fi utilizat necorespunzător exploatarea lucrării. Acum, Iridex susține că depozitul de la Tărpiu NU este gestionat ca la carte de Vitalia. Consiliul Județean e prins la mijloc de cele două companii-gigant, care se acuză reciproc de lucrări făcute la repezeală.
Contractul în valoare de 32.841.486 lei privind construcția depozitului de la Tărpiu a fost câștigat de Iridex Construcții. Ulterior, proiectul a fost refăcut și valoarea contractului a fost suplimentată printr-un act adițional, cu 16.119.961 lei, (sumă ce reprezintă 49% din valoarea inițială).
Iridex acuză Vitalia pentru că:
- NU are echipă pentru întreţinerea terasamentelor: închiderea şiroaielor, crăpături, refacere taluz, supraînsămânţări, ceea ce a dus la alunecarea de teren în zona taluzurilor
- Rigolele sunt deplasate, fapt ce permite pătrunderea apei şi deteriorarea drumului
- Vegetaţia care asigură stabilitatea NU este întreţinută
- Canalul de gardă perimetral este necurăţat, şanţul este obturat,iar apa iese pe taluzuri
Vitalia SA NU respectă procedurile pentru manevrarea deşeurilor, iar alunecările de teren produse pe fondul unei lipse de interes au afectat şi împrejmuirea lucrării, dar şi terenurile învecinate.
În acest sens, Consiliul Judeţean s-a angajat în luna august 2012 să găsească soluţii pentru achiziţionarea unui teren în vederea extinderii lucrărilor de stabilizare a versanţilor, dacă e cazul.
Iridex vrea să se spele pe mâini și vrea scrisorile de garanție înapoi. De aceea a dat în judecată Consiliul Județean și acuză instituția condusă de Radu Moldovan că nu respectă clauzele contractuale.
În partea a doua a acestui material, vom prezenta detaliile procesului dintre Iridex și Consiliului Județean. Compania NU vrea să răspundă pentru situația de la depozitul de la Tărpiu și aruncă vina pe cei de la Vitalia și pe Consiliul Județean. Aceștia susțin că instituția (în calitate de beneficiar) NU ia măsuri urgente pentru remedierea situației. Bătălia se dă pe cele două scrisori de garanție, depuse de IRIDEX, în valoare totală de 38 de MILIARDE…