Manifestațiile anti-comunism din Bistrița au izbucnit în Zona Industrială, și treptat s-au adunat 10.000 de oameni, care au venit mărșăluind pe străzile orașului și s-au oprit apoi în fața Comitetului Județean de Partid (sediul Prefecturii).
În 22 decembrie, conducătorii de grupuri au intrat în sediul instituției și s-au adresat mulțimii, de la balconul de unde Ceaușescu ținuse un discurs, doar cu două luni în urmă. Fotografiile din urmă cu 24 de ani au fost depuse la Arhivele Naționale. Pe capturi s-au surprins momente de mare încărcătură: “scena balconului” - de unde au vorbit pe rând liderii grupurilor de manifestanți și momentul când s-a citit așa-zis “proclamație de la eliberare a orașului”.
În mulțime se văd oameni încrâncenați, dar fericiți, care la un moment dat încing Hora Unirii, în timp ce alții scandează lozinci anticomuniste. Se poate remarca o singură pancartă pe care scrie „Jos cu Mercenarii” și câteva steaguri.
În unele fotografii apar și câțiva oameni cu funcții la acea vreme: fostul primar Lupșan, Ioan Negrușa (în acele zile, probabil reprezentant al Miliției, ajuns comandant al I.P.J B-N între anii 1990 - 2009 și ulterior avansat la gradul de chestor) dar și alți oameni din sistem, infiltrați printre manifestanți sau în sediul instituției.
În timpul Revoluției de la Bistrița s-au conturat viitorii lideri politici, cum ar fi Ovidiu Chereji (ulterior primar al Bistriței), George Avram (ajuns viceprimar), avocații Ioan Someșan, Buta Gheorghe, lideri sindicali (Ioan Bența), Valer Grama (inspector-șef și adjunctul I.P.J BN), dar și Simion Creța care a ajuns protopop.
Deși sunt martori care au observat că evenimentele sunt trase pe bandă și imortalizate pe tot traseul, la „Arhive” NU există nicio casetă video, doar câteva fotografii cu oamenii protestând în fața Județenei de Partid și câteva cadre grăitoare cu oameni din sistem, amestecați cu revoluționarii veniți din Zona Industrială...