Dacă sunteţi în căutarea unor cadouri speciale de Paşti, încercaţi şi la galeria de artă din holul Liceului de arte “Corneliu Baba”! elevii claselor a IV-a, a V-a, a VI-a şi a VIII-a expun aici peste 60 de icoane inspirate din zona Nicula, Mărginimea Braşovului sau Sibiu iar preţurile sunt simbolice iar creaţiile copiilor arată fantastic!
“Au fost aproape 50 de copii care au realizat la ora de pictură pe sticlă aceste icoane, dar unii dintre ei au pictat câte două, trei… Am încercat să respectăm anumite canoan şi ne-am ghidat după modele vechi, existente în mănăstirile din Nicula, Mărginimea Braşovului sau Sibiu” a povestit pentru Bistriţeanul.ro profesoara şi coordonatoarea evenimentului, Oana Cârlig.
Celor mai mici li s-a permis să reinterpreteze icoanele şi să să le deseneze aşa cum şi-au dorit, însă cei mai mari dintre elevi au avut de respsectat tradiţia şi tehnicile speciale care se aplică atunci când pictezi pe sticlă.
“Cea mai mare satisfacţie şi mulţumire sufletească a fost să văd un copil care a început o icoană, a renunţat, iar a reluat munca la ea, de vreo şapte ori a tot încercat până când, în final, când a văzut ce-a ieşit, foarte emoţionat, s-a plimbat cu ea prin şcoală, arătând-o tuturor – extreme de mândru şi întrebându-şi colegii "Îţi vine să crezi că am făcut aşa ceva?” a mai povestit amuzată Oana Cârlig.
Unele icoane au şi foiţă de aur lipită pe spate, altele au necesitat câte 5, 6 ore de desen în peniţă iar la culoare, mici artişti au încercat să se apropie cât mai mult de pigmentul natural al nuanţelor ce caracterizează o icoană. “Este o tehnică specială, trebuie să mângâi sticla iar atingerile trebuie să fie foarte uşoare şi fine, ca să iasă icoana aşa cum se vede ea în final” a mai spus profesoara.
Expoziţia “Icoana din sufletul meu” se află la cea de-a doua ediţie, prima fiind organizată anul trecut, la Turnul Dogarilor, însă atunci icoanele nu au fost de vânzare. “Acum nivelul lor de pregătire s-a îmbunătăţit şi este o mare satisfacţie pentru ei să vadă că munca lor poate fi apreciată şi financiar, că pot vinde sau negocia un preţ şi că munca lor are o asemenea finalitate. Sunt primii paşi spre antreprenoriat pe care copiii îi fac” a explicat pentru Bistriţeanul.ro Monica Munthiu, reprezentanta asociaţiei părinţilor în cadrul evenimentului.