Au trecut (deja!) patruzeci de zile de la Paști, și – în timp ce creștinii sărbătoresc, conform tradiției populare, Înălțarea Domnului, în timp ce armata își celebrează eroii – cei mai buni prieteni ai omului au parte de vacanță. Astăzi sunt și Paștele Cailor, așa că nu aveți voie să-i puneți la muncit!
Rareori vezi adunate atâtea sărbători într-o singură zi! Astăzi ar trebui să prăznuim și Înălțarea Domnului, sau Ispasul – cum e cunoscută sărbătoarea în popor – dar tot azi se celebrează și Ziua Eroilor și Paștele Cailor.
În fiecare an, la 40 de zile de la Înviere, într-o zi de joi, creștinii sărbătoresc Înălțarea Domnului – cu slujbe religioase, care ne amintesc ce s-a întâmplat cu mai bine de 2000 de ani în urmă, când Isus Hristos s-a Înălțat la Ceruri după 40 de zile de la Înviere.
Într-o asemenea zi, în casele creștinilor ortodocși este mare sărbătoare, iar datinile si obiceiurile specifice Înălțării Domnului sunt păstrate cu mare sfințenie: oamenii se salută cu „Hristos S-a Înălțat”, la care se răspunde „Adevărat S-a Înălțat”, iar gospodinele au liber să pregătească din nou ouă roșii pe care le împart în memoria celor trecuți în neființă.
Bătrânii satelor obișnuiau să poarte în această zi frunze de nuc și leuștean la brâu, convinși că așa a purtat și Isus Hristos când S-a înălțat la ceruri. În unele regiuni ale țării se împodobesc casele cu crenguțe de paltin, iar vitele sunt bătute cu funze de leuștean pentru a se îngrașa și a fi sănătoase tot restul anului.
Se mai crede că oamenii care mor în preajma acestei mari sărbători vor ajunge în Rai și că nu este bine ca la Înălțarea Domnului să împrumuți sare sau să faci foc, fiindcă îți va vui casa tot restul anului, iar vitele nu vor avea sămânță.
De asemenea, bătrânii superstițioși mai cred că nimic din ce seamănă după Înalțarea Domnului – nu va avea roade.
O altă legendă populară povestește că, la nașterea Domnului Isus Hristos, caii au nechezat făcând gălagie, iar Fecioara Maria i-a blestemat să nu se mai sature decat în ziua de Înălțare. De aceea, ziua de Înălțare mai este numită și „Paștele Cailor”.
În vremurile noastre, când cineva îți promite marea cu sarea „la Paștele Cailor” – e limpede că nu are de gând să-și țină promisiunea niciodată.
Sursă & foto: traditii-superstitii.ro