Tinand ritmul cu dimensiunea europeana a educatiei in Romania sunt cativa ani buni de cand scoli de diferite niveluri si specializari, scoli din mediul urban si cele din mediul rural, dovedesc an de an ca standardul educational in Romaniei este unul ridicat, in ciuda celor care vad doar neajunsurile acestui sistem.
Grupul scolar Lechinta, liceu tehnologic din mediul rural, judetul Bistrita-Nasaud, nu se dezice si incepand din acest an scolar, timp de 2 ani, beneficiaza de o experienta deosebita, fiindu-i aprobat de catre ANPCDEFP un proiect multilateral Comenius cu alte sase tari europene, si anume: Spania – tara coordonatoare, Grecia, Turcia, Slovenia, Polonia si Lituania.
Proiectul “Houses of Traditions” doreste a fi unul pe tema culturala, in care fiecare scoala partenera din tarile mentionate, prin echipele de proiect (formate din profesori si elevi) vor realiza lunar cate o activitate ce, la sfarsitul proiectului, va duce la imbunatatirea cunostintelor referitoare la cultura si civilizatia altor popoare europene, diminuand astfel prejudecatile si distantele, de cele mai multe ori ireale.
Avand in vedere ca proiectul se va desfasura in engleza, va fi o buna ocazie ca elevii si profesorii implicati sa-si testeze si imbunatateasca cunostintele de limba engleza. Atat profesorii cat si elevii implicati vor avea parte de experiente deosebite, luand contact direct si indirect cu tarile implicate.
Finantarea proiectului este de 15.000 euro si se vor realiza un numar minim de 12 mobilitati (iesiri din tara in interesul proiectului). in perioada 24-28 octombrie 2011, a avut loc prima deplasare din cadrul proiectului, in Kilkis, Grecia, la 46 km de Salonic. La aceasta intalnire au participat directorii scolilor implicate si coordonatorii proiectului din fiecare tara, cei care au pus la punct toate detaliile pana la aprobarea lui.
Echipa scolii noastre a fost formata din directorul Gherman Alexandru-Daniel, reprezentantul legal al institutiei si profesor limba engleza Barar Tincuta-Ionela- coordonator proiect. “Kick-off meeting” a fost o prima intalnire cu responsabilii de proiect in care s-au pus la punct toate detaliile activitatilor. S-au stabilit modalitatile cele mai eficiente de comunicare, schimb de materiale si postare in vederea promovarii proiectului.
Ca ultim punct s-au planificat mobilitatile, de cate o saptamana, pentru primul an de proiect: in martie 2012 - Spania, mai 2012 - Polonia si in iunie 2012 – Lituania; si bineinteles temele/ activitatile ce vor fi dezbatute/realizate in fiecare tara. Pe langa workshop-urile in care s-a muncit, am avut parte de vizitarea unor interesante obiective turistice din regiunea Macedoniei Centrale.
Impreuna cu elevii de la Scoala Primara nr. 4 – Kilkis am vizitat situl arheologic din Vergina, un mic orasel din nordul Greciei, devenit faimos peste noapte dupa ce, in 1977, arheologul grec Manolis Andronikos a descoperit mormintele regilor Macedoniei. Impresionante sunt mormintele regilor Filip II, tatal lui Alexandru cel Mare, si Alexandru IV, fiul lui Alexandru cel Mare, asasinat la doar 16 ani.
De asemenea am vizitat orasul Salonic, port la Marea Egee, cu o zi inainte de una din cele doua zile nationale ale Greciei – 28 octombrie. Nu in ultimul rand ne-a fost prezentat oraselul Kilkis, ofertant din punct de vedere turistic.
A fost o experienta deosebit de utila, care a sudat relatiile dintre membri echipelor de proiect, facandu-se un pas inainte in derularea cu succes a activitatilor proiectului. Suntem optimisti si entuziasti de acest proiect, avand astfel o buna ocazie de a ne face cunoscuti, de a ne promova si de a arata adevarata fata a tarii si a scolii noastre.
Echipa de proiect a Grupului scolar Lechinta, formata din 10 profesori si 30 de elevi, va demonstra inca o data ca face parte dintr-o scoala de a carei renume este responsabila, dar si mandra, in acelasi timp.
Asteptam mobilitatile viitoare, dar cel mai mult anul II al proiectului, atunci cand reprezentantii tarilor partenere vor vizita scoala noastra. Vom fi bucurosi sa fim gazde primitoare si sa le aratam frumusetea sufletului romanesc.
Tincuta Barar – coordonator proiect