După nu mai puțin de 25 de ani, Guvernul rectifică modul de clasificare al orașelor și municipiilor raportat la numărul de locuitori stabilit la 1 iulie 2015. VEZI ce comune din Bistrița-Năsăud ar putea fi unificate:
Conform noilor reglementări care vin după o perioadă de 25 de ani în care nimic nu s-a schimbat, municipiul Bistrița intră în categoria a II-a, având o populație de peste 40.000 locuitori și peste 200.000 în aria funcțională și are statutul de municipiu pol principal. Aceasta clasificare se face din punct de vedere administrativ, ținând cont de accesibilitatea la sistemele de transport și nivelul de echipare (transport public, instituții culturale etc.). Municipiul Bistrița întrunește toate aceste condiții împreună cu localitățile componente Ghinda, Sărata, Sigmir, Slătinița, Unirea și Viișoara.
În ceea ce privește comunele, cele care nu reunesc anumite condiții până în anul 2025 - cum ar fi creșterea populației vor fi unificate administrativ în anul 2026. În Bistrița-Năsăud, comunele care au înregistrat scăderi accentuate ale populației în perioada 1991 - 2012 și ar putea fi unificate sunt: Coșbuc, Cetate, Tîrlişua, Căianu Mic, Miceștii de Cîmpie și Urmeniș.
Cele trei orașe din județul nostru, Năsăud, Beclean și Sîngeorz-Băi intră în categoria municipiilor și orașelor centre urbane cu rol zonal, având populație de peste 5000 locuitori (30.000 în zona de influență, potențial de arie funcțională urbană). Acestea trei sunt clasificate în acest od pentru că întrunesc o serie de condiții: sedii de instituții cu rol de servire la scară locală, DN, DJ, autogară, acces la o magistrală feroviară în limita a 70 km, iar din punct de vedere al nivelului de echipare în toate aceste orașe există minim un liceu sau un grup școlar, casă de cultură. În Beclean și Năsăud este câte un spital de categoria IV sau V.
Orașul Beclean întrunește aceste condiții împreună cu satele aparținătoare Coldău, Figa și Rusu de Jos, Năsăudul - cu Liviu Rebreanu și Lușca, iar Sîngeorz-Băi are arondate satele Cormaia și Valea Borcutului.
«În termen de 6 luni de la publicarea acestei legi în Monitorul Oficial, modul de calcul al impozitelor pe clădiri va fi modificat corespunzător noii clasificări», scrie profit.ro.