S-au închis porțile la Finanțe! Angajații au intrat în grevă și au blocat accesul în instituția de pe Bulevardul 1 Decembrie din Bistrița. La ușă sunt zeci de contribuabili veniți să plătească taxe sau să lămurească situații financiare.
Mișcarea de protest a angajaților de la Agenția Județeană a Finanțelor Publice Bistrița-Năsăud a început în urmă cu o oră și, în semn de protest, s-a blocat accesul contribuabililor în instituție. La uși s-au format deja cozi, cei veniți să plătească taxe sau să lămurească situații fiind ținuți la ușă.
SindFisc, sindicatul angajaților din acest domeniu, a trimis redacției un comunicat de presă prin care explică nemulțumirile care stau la baza protestelor:
Deși rolul finanțiștilor este unul de importanță strategică pentru România, întrucât prin activitatea de administrare fiscală se asigură resursele financiare necesare finanțării activității tuturor instituțiilor și autorităților statului român, în accepțiunea factorilor decizionali care au contribuit nemijlocit la transpunerea viziunii lor politice și guvernamentale în materia salarizării personalului bugetar plătit din fonduri publice, noțiunea de FINANȚE PUBLICE, practic, lipsește.
În multitudinea grilelor cu coeficienți de ierarhizare a salariilor pentru anul 2022, cuprinse în cele 9 anexe reprezentând familii ocupaționale distincte din proiectul legii salarizarii, familia ocupațională FINANȚE nu există. Mai mult, personalul care lucrează în structurile ANAF de la nivel teritorial, în lipsa unor precizări clare cu privire la încadrarea angajatorului (DGRFP - adică Regiunea), ca și posibilă unitate administrativ teritorială (conform Constituției României) la care face referire noțiunea de funcție publică teritorială, presupune a fi asimilat, în mod forțat în opinia organizației noastre, acestui tip de funcție.
Neconcordanțele dintre prevederile din proiectul de lege privind salarizarea, referitoare la funcțiile publice de la nivel județean și situația reală din MFP/ANAF unde se regăsesc funcții cu responsabilități regionale care nu sunt cuprinse în proiectul de act normativ aflat în Parlament (MFP/ANAF fiind singura instituție cu organigrama la nivel de regiune), în lipsa unei familii ocupaționale distincte și a unei grile corespunzatoare, din punct de vedere salarial, în opinia SindFISC, demonstrează faptul că, actualele funcții nu pot fi asimilate funcțiilor publice teritoriale/județene, asemănător celorlalți funcționari din alte instituții deconcentrate.
Sindicatul Național Finanțe Publice - SindFISC a semnalat, în ultima perioadă, de mai multe ori faptul că, pe fondul nemulțumirilor generate de finanțarea necorespunzătoare a activității și lipsei protecției juridice a funcționarilor în exercitarea atribuțiilor de serviciu, acțiunile revendicative spontane se vor intensifica, existând posibilitatea perturbării grave a activității de colectare a resurselor financiare necesare funcționarii statului, fapt demonstrat pe alocuri, în ultima perioadă de timp. Reiterăm faptul că, SindFISC a solicitat ca salarizarea funcționarilor din finanțele publice să fie în concordanță cu complexitatea și importanța socială a muncii prestate.
Ca atare, în cuprinsul Legii salarizării personalului plătit din fonduri publice, această categorie socială specifică trebuie să beneficieze de prevederi exprese cu privire la salarizarea celor cca. 30.000 de funcționari răspunzători de construirea și administrarea bugetului de stat.